”5 om dagen”

temp

Publisert: 30.10.2014

Mange har sikkert hørt uttrykket ”5 om dagen”, men vet du egentlig hva det innebærer eller hvorfor det er viktig?

 Av Morten Mørland (*)

 ”5 om dagen” er en kampanje helsemyndighetene startet i 1996 for å øke bevisstheten rundt inntaket av frukt, bær og grønnsaker hos befolkningen. Dette har hatt en meget positiv effekt. Totalinntaket av frukt og grønt har gått kraftig opp de siste årene.

Likevel ser man at mange har vanskelig for å få dette helt til og ikke minst å vite helt konkret hva det innebærer.

Grunnen til at disse rådene ble laget og satt inn som nøkkelråd for et sunt kosthold i nasjonalt råd for ernæring, er for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer.

 

Danskene går for 6…

Svært mange mistolker uttrykket ”5 om dagen” og tror at det betyr at man skal spise fem frukt daglig. Faktisk er det slik at av de fem porsjonene, så skal kun halvparten av disse være frukt, resten grønnsaker.

I Danmark har helsemyndighetene tatt det ett steg lenger. Den danske kampanjen heter: ”6 om dagen”, noe som naturligvis skapte stor oppmerksomhet rundt kampanjen…

En annen positiv side ved å oppfylle disse ”kravene”, er at både frukt, bær og grønnsaker er lave på energi (kcal). Dersom man klarer å erstatte ”utskeielser” i hverdagen med én av disse, vil man ha et mye bedre utgangspunkt for også å kontrollere energiinntaket og holde vekten stabil.

 

”5 om dagen” i hverdagen

Hvordan kan man enkelt innta ”5 om dagen”, og hvor store mengder trenger man for å kalle det en porsjon?
Det er ikke slik at man trenger å bruke vekt og veie maten for å finne ut om man har riktig mengde. Faktisk er et veldig enkelt grep å se på en porsjon som en håndfull. Da får man et godt visuelt inntrykk av hva som er en ”godkjent” mengde for en porsjon.
Her kommer et eksempel på hvor lite som skal til for å oppfylle disse kravene i hverdagen:

Frokost:
1 glass appelsin juice
 1 brødskive med paprika og tomat

Lunsj:
Havregrøt med blåbær

Mellommåltid:
1 eple

Middag:
Grønnsaker/salter som tilbehør



Nok vitaminer og mineraler?

Som nevnt i tidligere innlegg om kosttilskudd, kan frukt og grønt fungere utmerket som ”kosttilskudd” for vitaminer og mineraler i seg selv. I tillegg inneholder de en rekke andre typer antioksidanter og plantefenoler som ikke nevnes her.

Under har jeg satt opp innholdet til tre typer frukt de fleste av oss spiser mye av på denne årstiden (høst og vinter), nemlig eple, plomme og appelsin. Som man ser er de proppfulle av de fleste vitaminer og mineraler man finner i et multivitamin-tilskudd.

* Eple (norsk)- 47 kcal/100 gram – Karbohydrater, fiber, vitamin A, C, E, B-karoten, vitamin B1, B2, B6, niacin, folat, kalsium, jern, kalium og magnesium.

* Plommer- 44 kcal/100 gram – Karbohydrater, fiber, små mengder protein, vitamin A, C, E, B- Karoten, vitamin B1, B2, B6, niacin, folat, kalsium, jern, kalium, magnesium og sink.

* Appelsin- 37 kcal/100 gram- Karbohydrater, fiber, små mengder protein, vitamin A, C, E, B- Karoten, vitamin B1, B2, B6, niacin, folat, kalsium, jern, kalium, magnesium og sink

Tips – til bruk året rundt…

Sommer er en ypperlig tid for å nyte de gode og saftige norske jordbærene.
Om høsten kan du nyte deilige rotgrønnsaker til middag, etterfulgt av en dessert med norske plommer eller epler.
Når julen nærmer seg kommer klementiner og appelsiner i butikken.
Spis derfor frukt og grønt etter sesong så blir du ikke lei og får en fin variasjon i kosten!

 



(*) MORTEN MØRLAND  skriver om ernæring for Avantas Aktiv.
Han er utdannet ernæringsfysiolog på Atlantis Medisinske Høyskole og er nå under spesialutdannelse gjennom IOC for en master i idrettsernæring.
Mørland er også utdannet og har jobbet som personlig trener i Elixia. Utenom ernæringsarbeidet er han aktiv syklist på laget til Team Sparebanken Sør, hvor han i tillegg er lagets ernæringsansvarlig og trener for noen av lagets ryttere.