Blodsmak-trening smaker dårlig

temp

Publisert: 19.05.2016


Alle vet at vi har godt av å være fysisk aktive. Å komme seg opp av godstolen er den første, beste og mest helsebringende øvelsen.

Neste trinn er å følge Helsedirektoratets ”30 om dagen”, en daglig dose aktivitet på 30 minutter. Heller ikke dette er det mye disens rundt. Men når det blir snakk om blodsmaktrening i form av knallharde intervaller, da er det mange som sier stopp. Ikke bare er det mange vanlige mosjonister som føler det blir i meste laget. Også blant rutinerte trenere er det mange som synes av blodsmaktrening smaker dårlig.

 Atle Kvålsvoll, toppidrettstrener og til daglig leder av Avantas Aktiv, er én av dem:

Starte for skarpt, lite smart

- Mange mosjonister og også noen toppidrettsutøvere har én ting til felles; de kjører intervaller med 100 prosent innsats. Blodsmaktrening. Det er alt annet enn smart. Veldig få slike økter, selv for toppidrettsutøvere, skal kjøres med hundre prosent innsats. Dette gjør topputøvere med god kontroll bare som en del av formtopping før en konkurranse.

- Hvordan er det da best å intervall-trene?

 

- Å kjøre med alt for mange økter
med 100 prosent innsats, det er
ikke lurt, verken for mosjonister
eller for toppidrettsutøvere, sier
Atle Kvålsvoll.


Maks 90 prosent

- Til vanlig vil jeg anbefale å ikke overstige 90 prosent av makspuls. Det har mange gode sider ved seg; du trener hjertet godt på 90-prosent-intervaller, du trenger kortere tid til restitusjon, og du går ikke og gruer deg til maks-økter som ikke akkurat smaker godt, sier Kvålsvoll og legger til:

- Et tegn på ei vellykket intervall-økt vil jeg si er når siste drag går raskere enn det første. Og så skal man huske at jo eldre man blir, jo lenger tid tar det før man når opp på 90 prosent av makspuls. Derfor blir oppvarmingen ekstra viktig, og kanskje er det også nødvendig å legge inn et drag som siste del av oppvarmingen.

Intervaller – for alle?

- Er intervalltrening en ting for alle som trener og trimmer?

- Hvis vi tar utgangspunkt i alle de vi trener i Avantas Aktiv, ser vi at den absolutt største aktiviteten er å gå. Fysisk aktivitet skal også være forbundet med trivsel, derfor er det veldig lurt å begynne pent og pyntelig, for eksempel med å gå turer. Litt etter litt, når du kjenner at kroppen blir i bedre form, kan du jo øke på uten at du nødvendigvis må legge inn intervalltrening. Du kan for eksempel bruke terrenget aktivt og få det jeg kaller naturlig intervall. Og på en slik treningstur kan et mål på høy intensitet være at du har pratefart med enstavelsesord.

 

God oppvarming er nødvendig før du starter på ei intervalløkt. (Foto: COLOURBOX)

 

Dreper trim-lysten

- Tøff intervall trening kan kanskje også være ”drepen” på trimlysten…

- Det er det nok en del som har opplevd, ja. Min erfaring er at det er mange som er veldig motivert for å komme i gang med trening. Så starter de for tøft, og da følger gjerne belastningsskader. I tillegg forsvinner gnisten til å holde seg fysisk aktiv. Et eksempel er når folk prisverdig nok sykler til jobben. Men når det etter hvert blir et mål å bruke kortere tid på turen for hver dag som går, da blir det gjerne for slitsomt, og demotiverende med tanke på fortsatt trimming.


- Etter min mening er det viktig å ta vare på trivselsmomentet i trimmingen og treningen.  Fasiten for hvordan og hva du skal trene,  finner du ikke på nettet, men ved å lytte til hvordan kroppen din responderer på treningen, sier Atle Kvålsvoll.

 

TEKST: Tore Sæther / Avantas Aktiv