Drikke under trening – vann er aldri feil

temp

Publisert: 04.02.2016

Er det nødvendig å drikke når man trimmer? Og i tilfellet når, hvor mye og hva?

Vi spurte Mads Kaggestad til råds. Som tidligere proffsyklist og fortsatt i god trening kan han både mye om temaet og har selvsagt også bred egen erfaring om drikke under trening.


- I utgangspunktet kan man si at å drikke vann aldri er feil, og væsketap bør alltid kompenseres på treningsøkter av mer enn en halvtimes varighet, sier Mads og legger til:

- Så er det selvsagt mange individuelle forskjeller; hvor hardt skal det trenes, hvordan er temperaturen du skal trene i – utendørs eller inne? – og hvor mye har du drukket før du starter treningen.

Mye kaffe, lite vann

- De fleste trener og trimmer gjerne etter jobb. I løpet av en arbeidsdag er det nok ganske vanlig at det blir en del kaffe-drikking og lite vann. Hvis man går i gang med trening med den ”ballasten”, det vil si dårlig væskebalanse, da er det lett å få krampe i muskulaturen, og man føler gjerne at man har lite energi.

- Generelt sett er vann den beste tørstedrikken. Men dersom du trener lenger og hardt, i alle fall har relativt stort væsketap, da er det kanskje ikke aller smartest bare å drikke vann; da trenger vi påfyll av salter og karbohydrater, ikke sant?

Sportsdrikk på lange økter

- Det stemmer. På generell basis vil jeg si at dersom du er ute på ei økt av mer enn én times varighet, da kan du gjerne ha med deg sportsdrikk, som nettopp inneholder salter og energi i form av karbohydrater. Men sportsdrikker har gjerne også mye sukker, og om man bruker dette mye, er det ikke bra for tennene.

- Som syklist er det likevel ganske praktisk å få energipåfyll ved hjelp av sportsdrikk. Det går også an å holde seg til vann og få energipåfyllet i form av ulike typer ”sportsbarer” og for eksempel banan eller annen lettspiselig mat du ha på lomma. Sørger man for å ta til seg den type næring, blir økta bedre, og man restituerer raskere.

 Væsketap bør alltid kompenseres dersom treningsøkta er på mer enn en halvtime. 


Drikk før du blir tørst


- Under en tvsport-sending tidligere i vinter så vi at en av de norske skiskytterne inntok væske ikke lang tid før målgang. Kommentatoren uttrykte undring over det…

- Det tar en stund før kroppen nyttiggjør seg væsken og annen næring. Er man ute på ei lang økt og har med væske, er det viktig å starte drikkingen tidlig,  før  man blir tørst. Hvis man ikke gjør det, og blir lett dehydrert (*), snevrer blodårene seg sammen og vi havner i såkalt rød sone, hvor vi får surstoffgjeld. Litt overfladisk  kan man si at væske er bra, dehydrering er dumt.


- Hvis du ser et sykkelritt kan du legge merke til at rytterne ”pælmer” drikkeflaskene når det gjenstår noen få kilometer av rittet. Da er de ferdig ”oppfylt”, for å si det på den måten.

”Følte meg mindre sliten”

- Har du noen egne, ferske opplevelser med væske og trening?

- Ja, faktisk. Bare for noen dager siden gikk jeg en to timers tur på ski. Det er ikke alltid at jeg har med meg væske på turer av tilsvarende varighet, men denne gangen hadde jeg det. Og jeg konstaterte at jeg var mindre sliten etter økta når jeg hadde drukket godt underveis. Det har jo også den fordelen at man fortsatt har energi til å gjøre de andre tingene hverdagene krever av oss, sier Mads Kaggestad.


(*) Dehydrering inntrer når kroppen har for lite vann, enten som følge av lavt væskeinntak, høyt væsketap eller en kombinasjon. Når du kjenner at du er tørst, er du allerede litt dehydrert. Følelsen av tørst merker du ikke før dehydreringen er på mellom én og to prosent. Ikke ignorer tørsten, drikk straks, gjerne vann.

Tekst:
Tore Sæther / AVANTAS AKTIV

 

 

FAKTA:
Mads Kaggestad (38) er tidligere profesjonell sykkelrytter, fra 2003 til 2007. Han er i dag både ansatt i og deleier i Avantas Aktiv. Kaggestad er også mye brukt som ekspertkommentator i TV2 på tema som sykkel og doping/antidoping i tillegg til at han holder foredrag om treningsrelaterte tema.