Gjør helgefavorittene sunnere!

temp

Publisert: 23.04.2015

Om det er ”fredags-taco” eller andre ting som står på menyen i helgene når man skal kose seg litt ekstra, kan det være enorme forskjeller på kaloriinnholdet i disse rettene.

Av Morten Mørland

 
I denne artikkelen skal vi se på hvordan man ved hjelp av enkle grep og justeringer kan redusere energiinnholdet og oppnå en bedre næringsstoffsammensetning i noen klassiske helgeretter, nærmere bestemt taco og pizza.

 
Taco-fredag

Tacoen har for lengst blitt en folkefavoritt, og begrepet ”fredagstaco” kjenner vi alle til. Når man skal kose seg med god helgemat, er dette ofte en utfordring dersom man skal holde seg vektstabil, eller er i en vektreduksjonsfase. Disse måltidene inneholder ofte mye energi.

Samtidig sitter man ofte foran TV ‘n og koser seg med maten, noe som gjør at inntaket også blir noe høyere enn normalt. Dette kommer av at man flytter fokuset over på noe annet, slik at man ikke like godt klarer å tolke metthetssignalene som kroppen sender ut.

I tillegg blir maten ofte stående på bordet i lang tid, noe som gjør det lett å små spise selv om man egentlig er ferdig.

Under ser du to eksempler på taco. Alternativ 1 er en ”standard” taco, mens alternativ 2 er regulert med sunnere ingredienser.

Taco 1
* Tre taco-skjell
* 200 g kjøttdeig
* 50 g jarlsbergost
* 2 sp-skjeer rømme
* 2 sp-skjeer guacamole
* 2 sp-skjeer tacosaus
* Mais
* Salat med løk, agurk og tomat
Kcal: 1078
Fett: 76 g (35 g mettet)
Protein: 58 g

Taco 2
* To små tortilla
* 200 g karbonadedeig
* 50 g Synnøve "så lett"
* 2 sp-skjeer mager kesam
* 2 sp-skjeer tacosaus
* Mais
* Salat med løk, agurk og tomat
Kcal: 623
Fett: 18 g (5 g mettet)
Protein: 68 g

Legg merke til den enorme forskjellen i energi og næringsstoffer, samtidig som tacoen er ganske ”lik”.

 
Den italienske favoritten

 Det som en gang var forbundet med Italia og sydlige breddegrader, er nå like norsk som kjøttkaker og brun saus. Pizzaen får man i uendelig mange variasjoner, både frosne og ferske. For mange er en skikkelig hjemmelaget pizza noe som verdsettes høyt, og som med tacoen kan det også her være stor variasjon på næringsinnhold.

Vi tar her for meg to varianter; den ”klassiske” hjemmelagde, med amerikansk (tykk) bunn, og den tynne italienske pizzaen.
Den tynne italienske er en litt grovere variant, som gir god metthet og har en god sammensetning av næringsstoffer.
Som nevnt er det uendelig mange muligheter når det kommer til pizza, her er det kun fantasien som setter begrensninger!

Pizza - amerikansk
(Én porsjon - bunnen laget på vann og gjær)

* 200 g hvetemel
* 25 g gjær
* 100 g kjøttdeig
* 100 g Norvegia - fyldig
* 40 g salami / pepperoni
* 100 g hakkede tomater
Kcal: 1451
Mettet fett: 31,9 g

Pizza - italiensk
(Én porsjon - bunnen laget bar på vann og med noe mindre mel siden bunnen skal være veldig tynn)

* 100 g havregryn (mel)  TIPS: havregryn lages kjapt til mel i en blender
* 50 g hvetemel fint / grovt
* 75 g spekeskinke
* 1 sp-skje pinjekjerner
* 30 g ruccolasalat (= en halv pose)
* 100 g hakkede tomater
Kcal: 822
Mettet fett: 4,8 g

Legg merke til den enorme forskjellen i energi og næringsstoffsammensetning.

Ha en god og sunn helgekos!



MORTEN MØRLAND skriver om ernæring for Avantas Aktiv. Han er utdannet ernæringsfysiolog på Atlantis Medisinske Høyskole og er nå under spesialutdannelse gjennom IOC for en master i idrettsernæring.
Mørland er også utdannet og har jobbet som personlig trener i Elixia. Utenom ernæringsarbeidet er han aktiv syklist på laget til Team Sparebanken Sør, hvor han i tillegg er lagets ernæringsansvarlig og trener for noen av lagets ryttere.