Gruppetrening – populær for stadig flere

temp

Publisert: 17.10.2016

Når du trener sammen med andre yter du mer, treningen blir lystbetont og sosial og du slipper å planlegge treningsøkten din selv.

 De fleste store treningssentre tilbyr i dag både trening på egenhånd i treningsstudio, trening med personlig trener og gruppetrening.

Gruppetrening utviklet seg som treningsform på 1970-tallet, men ble da introdusert som ”aerobic exercise/aerobic dance”. Fra å være en svært feminin treningsform i utgangspunktet – med fargerike ”turndrakter”, leggvarmere og rosa pannebånd, har gruppetrening utviklet seg til å bli en treningsform for absolutt alle – kvinner, menn, unge og gamle.

Godt både for treningsbransje og folkehelse

Alle timer som i dag ledes av en profesjonell instruktør til musikk, betegnes som gruppetrening. Gruppetreningskonseptet er i dag svært populært, og treningsbransjen tilbyr gruppetrening innen alt fra styrke, dans, crossfit, yoga, pilates, kampsport og spinning, til timer på tredemøller, yoga på SUP-brett i basseng, vann-aerobic, bootcamp og mye, mye mer.
Stadig flere oppdager den effektive treningsformen, og dette er svært positivt for treningsbransjen og folkehelsen.

Selv om stadig flere mennesker trener ved et treningssenter, reduseres den generelle folkehelsen i samfunnet. Overvekt og muskel-og skjelettlidelser sees i dag på som de største folkeplagene og skyldes i hovedsak en for inaktiv hverdag hos befolkningen.

Gruppeinstruktøren er kanskje en av de trenerne ved et treningssenter som møter flest mennesker i løpet av en uke, og vedkommende har en unik mulighet til å motivere mennesker til økt treningslyst og bevegelsesglede. I tillegg kan gruppetrening føre til økt motivasjon og opprettholdelse av treningen over tid. Gruppetrening byr altså på et hav av ulike muligheter og utfordringer og er derfor et effektivt verktøy på veien til å nå dine treningsmål!

Passer for alle

Gruppetreningstilbudet når i dag ut til alle typer mennesker – uansett om du liker å sykle, løpe, bokse, danse, praktisere yoga eller løfte tungt og hoppe høyt. Variasjonen er stor ved landets ulike treningssentre, og alle kan finne en treningsform de trives med.

Gruppetrening passer for deg som vil ned i vekt, for deg som ønsker variasjon i treningshverdagen, for deg som er umotivert, for deg som vil komme i gang etter sykdom eller skade, for deg som ønsker nye utfordringer eller for deg som bare vil trene for å ha det gøy og vedlikeholde en sunn og god helse.

Alle kan altså ha nytte og glede av gruppetrening, og gruppetrening kan tilføre variasjon til en ellers ensidig treningshverdag, inspirasjon og ny kunnskap.

Les også: Hvorfor velge gruppetrening?




Gjør deg lykkeligere

Det er en kjensgjerning at trening gir en rekke fysiske helsegevinster, men de mentale effektene av fysisk aktivitet og trening, er kanskje ikke like kjent.

Veldokumentert forskning viser at trening er svært viktig for en sunn mental helse og bidrar blant annet til økt selvfølelse, glede, velvære og trivsel, og reduserer risikoen for spesielt angst og depresjon.
”Gruppetrening gjør noe med folk!” – hvem har vel ikke sett en haug svette og slitne deltagere komme ut fra en sal på et treningssenter, men likevel så blide og glade? Den sosiale og morsomme treningsarenaen bidrar til godt humør, trivsel, glede, økt ”stå-på-vilje”, mestrings- og godfølelse.
Den idrettspsykologiske forskningen viser nettopp at det å være en del av et sosialt felleskap, positivt fremmer den indre motivasjonen, som viderefører til opprettholdelse av treningsadferden over tid – du får lyst til å komme tilbake uke etter uke.


Stol på instruktøren og ”bare” yt ditt aller beste


Instruktøren i gruppetrening er der for at nettopp du skal lykkes og nå ditt fulle potensial. Gruppetrening tilbyr effektive og gjennomtenkte treningsøkter forankret i treningslæren, som utfordrer og inspirerer. Du slipper å planlegge din egen treningsøkt og kan trygt stole på instruktøren som veileder og motiverer deg gjennom treningen. Du kan med fordel, bare fokusere på å yte ditt aller beste.

Forskningen kan også bekrefte at det å trene sammen med andre, faktisk gjør at man presterer bedre.

Du gir altså mer på trening sammen med andre, enn på egenhånd. Trening sammen med andre, inspirerer, motiverer og gir resultater. Forskningen har også vist at dyktige og kunnskapsrike instruktører som aktivt jobber for å ”pushe” og ”løfte” deltagerne, vil fremme økt mestringsfølelse hos deltagerne i gruppetrening, noe som videre fører til en positiv opplevelse og styrket mestringstro/selvtillit.
Dette er i tråd med en av de mest kjente motivasjonsteoriene ”Self-Efficacy Theory”, utviklet av den kanadiske psykologen Albert Bandura på 1980-tallet. I følge Bandura sine antagelser, vil et individ som besitter høy mestringstro og tyngde (proxy efficacy) innen et gitt felt, stå fritt til å bruke tid og krefter på å utvikle mestringstro på andre områder.





Les også:
Motivasjonspsykologi – hva er egentlig det?

Engasjerte instruktører som ”pusher” deg ut av komfortsonen, og som gir deg lyst til å ta i ”det lille ekstra”, er noe av det som gjør gruppetrening unikt.

Mennesker som brenner for at du skal lykkes og ha det gøy, gir en enorm motivasjon. I tillegg trener du til energisk og pulserende musikk sammen med en rekke andre mennesker som er med på å ”løfte” deg frem, og du får en sprekere, sunnere og lykkeligere kropp! Kan det bli bedre?

Kilde:
trening.no

 Fotos: COLOURBOX