Hvordan trene mens vi venter på snøen

temp

Publisert: 08.10.2015

Vi traff Kristin Fløttum fra Skaun på ei rulleskiøkt i nærheten av Granåsen-anlegget i Trondheim. Hun la ikke skjul på at hun lengter etter snø.

 

Kristin Fløttum er én av mange langrennsløpere som foreløpig må nøye seg med rulleski, men som selvsagt lengter etter snø.

 

Men hvordan skal vi best utnytte denne perioden, på barmark i påvente av at snøen melder seg?

 Vi spurte en som har de beste forutsetningene for å gi gode råd, Øyvind Sandbakk. 34-åringen fra Ørsta var aktiv langrennsløper frem til for åtte-ni år siden, i dag fortsatt ofte med fire ukentlige treningsøkter, fem, hvis han klarer å kile en ekstra økt inn mellom tilværelsen som småbarnsfar til to og med en profesjonell hverdag som forsker ved NTNU, faglig ansvarlig for Olympiatoppen i Midt-Norge, leder og medlem av diverse komiteer i idretten, for å nevne noe.

Hardøktene de første ukene etter at snøen er kommet,
anbefaler Øyvind Sandbakk å ta på tredemølle,
eventuelt med elghufs.

Krevende høst

- Siste del av høsten er på mange måter en krevende periode. Den første snøen kan komme like plutselig som den forsvinner. Dette er noen uker hvor økt fokus på barmarkstrening som løping, intervalløkter i elghufs og styrketrening kan være løsningen, sier Sandbakk og fortsetter:

- Jeg deler gjerne overgangen fra høst til vinter inn i to perioder. I den første er det usikkerhet med hensyn til føret ute; for eksempel når asfalten er for glatt  til at rulleskitrening er noen god løsning. Løping med piggede løpesko, elghufs og tredemølle-økter, kan heller være det man bør satse på. Gode sko og kontrollert løping gir muligheten til langt bedre treningsutbytte enn mer eller mindre sjanglende rulleski-økter på glatt asfalt.

Ikke glem styrkeøktene

- Og så er det vel viktig å ikke glemme styrketrening?

- Absolutt, og da ikke minst styrking av armer og overkropp. ”Bråsterk”-apparat er gunstig.

- En annen ting er skigang i lange motbakker med staver i perioder hvor det ikke er mulig å gå på rulleski eller vanlige ski. Slike økter gjør kroppen bedre i stand til å transportere blodet i så vel overkroppen som i beina. Hvis man bare løper, blir det mer ensidig trening av beina.



Løping gir muligheten til langt bedre treningsutbytte enn rulleski-økter på glatt asfalt.



- Og så er plutselig snøen der…


- Ja, og da er det om å gjøre å få trent inn god teknikk. Det er ingen tvil om at det utfordrende å overføre rulleski-teknikken til snø, og det som er aller mest krevende er diagonal-teknikken, sier Sandbakk.

- Jeg bruker å si at det er viktig ikke bare å gå to timer på ski, men være veldig bevisst hvordan man går. Det handler om å lete seg frem til og kjenne på godfølelsen.

- Et godt råd er også å gå deler av de første skiøktene uten staver, og da både i diagonal og i fri teknikk. Dette er viktig med tanke på å bedre balansen. Husk det er gjerne flere måneder siden sist du gikk på ski på snø, sier Sandbakk – med en cv som blant mye inneholder en doktorgrad i bevegelsesvitenskap.

 Vent med hardøktene på ski

- Når snøen er kommet, for å bli, da er det kanskje bare å glemme alt annet enn skiene…? 

- Det vil ikke være så lurt. Jeg anbefaler absolutt å ta hardøkter på tredemølle eller eventuelt med elghufs de første ukene etter at snøen er kommet.

- Og så er det fortsatt viktig å beholde styrketreningen. For de som trener mye er det viktig med egne styrkeøkter, mens de som trener kanskje to-tre ganger i uken, kan det være greit nok å legge på med noen styrkeøvelser etter skiøkta, er rådet fra Øyvind Sandbakk til barmarkstrenende som har snø-økter langt fremme i bevisstheten…

 

Tekst og foto:
TORE SÆTHER / Avantas Aktiv