Kosttilskudd – trenger vi det?

temp

Publisert: 28.08.2014

De fleste steder i landet er sommeren nå offisielt over. Anorakk og skjerf hentes frem idet vi går kaldere tider i møte. 

 Av Morten Mørland

 

For mange er høst synonymt med forkjølelse, og i den sammenheng eksploderer gjerne salget av kosttilskudd. Men trenger vi egentlig dette tilskuddet?

 
Vitaminer og mineraler

 Vitaminer og mineraler er livsviktige næringsstoffer som vi er avhengige av å tilføre kosten for å unngå sykdom eller død. Vi deler disse inn i to hovedgrupper; Vitamin A, D, E og K kalles fettløselige- mens B og C er vannløselige vitaminer.

De ulike vitaminene har en rekke viktige oppgaver i kroppen vår, men disse skal vi ikke gå nærmere inn på her. Hovedforskjellen mellom de fettløselige og vannløselige vitaminene er dog at de fettløselige kan lagres i kroppen. Det vil altså si at man lettere kan oppnå forgiftning, dersom man inntar store doser av disse vitaminene.

Selv om de vannløselige vitaminene skilles ut av kroppen ved overskudd, vil det likevel kunne føre til en økt belastning på lever og nyrer, som må ”rense” det ut.

Vi har også en rekke mineraler og sporstoffer som er livsviktig å få tilført. Kalsium, fosfor, jern, sink, magnesium, kalium og natrium er for mange de mest kjente. Felles for dem alle er at man stort sett får mer en tilstrekkelig tilførsel av dem gjennom kosten, med mindre man har et mangelfullt kosthold eller om man lider av sykdom.

Det samme gjelder også stort sett for vitaminene, med noen få unntak som vi nå skal se nærmere på.

 
Antioksidanter

Slik som en spiker ruster (brytes ned/oksiderer), skjer også med kroppens celler. Oksidativ skade forekommer kontinuerlig, og hadde vi ikke hatt et godt antioksidant-forsvar, ville vi ikke kunne forsvare oss mot de frie radikalene som forårsaker skade.

Antioksidanter beskytter oss altså mot sykdom. I denne sammenheng har dette ført til at mange har et overdrevet inntak av nettopp antioksidanter som vitamin C, E, karotenoider og plantefenoler.

Mange sverger til store doser vitamin C når man er blitt syk. Dessverre tyder forskning på at man da er for sent ute. Man har nemlig lite dokumentasjon på at C-vitamin har en gunstig virkning når man først er blitt syk. Men C-vitaminer kan ha en gunstig effekt på sykdommens varighet og ”intensitet” dersom man inntar det før sykdommen bryter ut.

Forskning på antioksidanter i maten, og som tilskudd, er et stort forskningsområde som er svært vanskelig å kartlegge; særlig ettersom man ikke vet hvorvidt en antioksidant i maten har positiv virkning bare på selve antioksidantinnholdet, eller virkningen den har i ”samarbeid” med andre stoffer.

På grunnlag av dette er man svært tilbakeholden med å anbefale ”rene” antioksidanttilskudd. Rett og slett fordi en antioksidant som i utgangspunktet er gunstig, kan ha dårlig eller motsatt effekt i store og mer konsentrerte doser.

Dersom forkjølelsen slår til for fullt, sørg heller for å innta rikelig med vitaminer og antioksidanter gjennom kosten, fremfor kosttilskudd med store lovnader.

Antioksidantrike matvarer

Det finnes utallige ”kjerringråd” om man skal spise når man er blitt forkjølet. En del er naturligvis mer myter enn faktisk å ha en reel signifikant verdi fra forskning.

Nedenfor følger en liste over eksempler på matvarer som er rike på antioksidanter (og som generelt også inneholder mye av andre vitaminer og mineraler):

Frukt og bær
* Granateple
* Sitrusfrukter
* Druer, plommer, ananas, kiwi og aprikos, dadler
* Nyper (svært høyt), blåbær, solbær, jordbær, bjørnebær

Nøtter, frø
* Valnøtter (svært høyt)
* Solsikkekjerner

Krydder
* Nellik, oregano, kanel, peppermynte
* Flere kinesiske medisinurter

Mel og korn
* Bygg, millet og havre

Grønnsaker
* Grønnkål (mest)
* Chili, rødkål, paprika, spinat

 

Anbefalinger

Dersom man i utgangspunktet er frisk og rask, er det ingenting som tilsier at man skal ha behov for kosttilskudd. Om man inntar frukt og grønnsaker daglig sammen med et variert kosthold, er man stort sett godt dekket.

Om man derimot er i en vektreduksjonsfase, kan det være lurt å innta et multivitamin-tilskudd for sikkerhets skyld, ettersom energiinntaket og næringsinnholdet da gjerne er lavere enn behovet.

På grunn av få kilder i kosten og lite sollys i vintermånedene her i Norge, anbefales det å ta tilskudd av vitamin D. Ettersom tran (omega 3 fettsyrer) også er en del av anbefalingene daglig, får man dette ”med på kjøpet” siden man finner vitamin D i tran.

Av andre næringsstoffer man skal være observante på, er mineralet jern. Svært mange kvinner går rundt med lave jernverdier grunnet tap av blod under menstruasjon. Dette bør monitoreres regelmessig gjennom blodprøve hos fastlege, og dersom man stadig har lave verdier, kan et vedlikeholdstilskudd av jern være å anbefale.

 

 



MORTEN MØRLAND skriver om ernæring for Avantas Aktiv.
Han er utdannet ernæringsfysiolog på Atlantis Medisinske Høyskole og er nå under spesialutdannelse gjennom IOC for en master i idrettsernæring.
Mørland er også utdannet og har jobbet som personlig trener i Elixia. Utenom ernæringsarbeidet er han aktiv syklist på laget til Team Sparebanken Sør, hvor han i tillegg er lagets ernæringsansvarlig og trener for noen av lagets ryttere.