Musikk på øret når du trener - ikke så dumt...

temp

Publisert: 26.09.2016


- Musikk har veldefinerte virkninger i nervesystem, hjerne og kropp.

- Når du får en musikalsk puls på øret, blir det plukket opp slik at nervesystemet og hjernen kan organisere seg bedre, og impulsene bli mer effektive, sier overlege Audun Myskja.

Han er faglig leder ved Senter for Livshjelp i Ski der han også bruker musikk i behandlingen.


Red Hot Chili Peppers i OL-oppvarming

Også forskning utført ved Brunel University Academic i London viser at dersom du hører på musikk du liker, kan din prestasjon under trening øke med opptil 20 prosent. Musikken medførte at følelse av trøtthet ble redusert og evnen til å utføre motorisk vanskelige oppgaver økte. Dr. Karageorghis mener derfor at hver enkelt av oss bør utarbeide sin egen spilleliste som kan høres på under trening for å få optimalt utbytte.

Forskningsrapporten viser til roeren James Cracknell som vant gullemedalje i Sydney-OL i år 2000. Han hadde hørt på Red Hot Chili Peppers-albumet ”Blood Sugar Sex Magik” under oppvarmingen til løpet. Musikken hjalp utøveren til å oppnå et optimalt spennings- og aggresjonsnivå.


Hva er den vitenskapelige forklaringen på denne sammenhengen?


Tempo i musikken påvirker hjertefrekvensen vår. Forskningsrapporten viser at musikk med raskt tempo passer best til trening med intensitet fra 75 % av maksimal hjertefrekvens, mens rolig musikk passer best til restitusjon og uttøyning når pulsen er lavere.

 

 

 Tempo i musikken påvirker hjertefrekvensen. (Foto: COLOURBOX)

 

Oppsummert viser forskningen til Dr.Karageorghis:

* Musikk kan ta bort tankene om at du er sliten.
* Musikk kan brukes som stimuli før trening og konkurranse (musikk med høyt tempo), eller gi en beroligende effekt ved nervøsitet (musikk med rolig tempo).
* Å bruke rytmen til musikken i dine bevegelser, øker prestasjon og kan forlenge hvor lenge du holder ut.
* Musikk kan bedre ervervelsen av motoriske ferdigheter og skape et miljø hvor du lettere kan lære nye bevegelser.


Velg din egen musikk


Det er altså opp til hver enkelt å velge musikk som driver og inspirer. For å få maksimal prestasjon, tilpass treningen med musikk som har høyt tempo til hard trening, og musikk med lavere tempo til restitusjon og uttøyning. Dr. Karageorghis bruker denne teknikken på sine egne utøvere i tøffe sirkeltreninger, og han oppdaget en økning på 18 prosent i motivasjon.




På Spotify finner du mange forslag til musikk-”akkompagnement” til forskjellige typer trening


Gebrselassie-eksemplet

- Ett av de mest kjente eksemplene her er Haile Gebrselassie som 25 ganger satte verdensrekord på 5000 og 10 000. Etioperen brukte en sang med litt oppløftende rytme som han hele tiden hadde på øret. Den var ikke for hard eller for voldsom, men hadde en litt rullende rytme.

- Musikk kan nesten fungere som en trener som står og roper ”litt til, litt til”, slik at man får den drahjelpen man trenger, sier Myskja.

Myskja forteller at det ikke nødvendigvis trenger å være musikk ”på øret” som gir motivasjon. Hvis treningen føles tung, kan man også dra frem en sang eller rytme inni seg.
Overlegen understreker hvor stor betydning det har at vi holder oss i bevegelse og at det da er viktig å finne ut hva som gir deg lyst til å være aktiv.

- Det er viktig for de fleste mennesker å finne ut hva som gir drivkraft, finne ut hvorfor man sliter med motivasjonen og hvordan man kan bruke musikk om drahjelp, sier Myskja.


Kan endre fastlåste følelser

Ifølge Myskja kan musikk endre fastlåste følelser for eksempel ved angst eller depresjon, eller også brukes for å falle til ro og finne stillhet om man er stresset og føler uro.

- Jeg har vært borti mange pasienter med Parkinsons sykdom, som jeg har forsket på, som synger inni seg når de står fast og ikke kommer videre. Når de synger en sang som gir bevegelse og glede, kan den sette dem i gang, sier overlege Audun Myskja. Han illustrerer ved et eksempel:

Pippi Langstrømpe hjalp Birken-veteran

- En Birken-veteran hadde fått Parkinsons. Han skulle gå Birken, men det stoppet for ham. Plutselig begynte ”Pippi Langstrømpe”-temaet å synge inni ham, og han kom i gang igjen og fullførte rennet.

Myskja råder folk til at man gjerne kan bruke litt tid på å finne den rytmen som passer for hver enkelt. I mange sammenhenger kan det være en liten nyanse i takt som skiller mellom musikk som hjelper og musikk som ikke  gjør det.

- Du må prøve deg frem. Det er individuelt; jeg har ikke den ene som hjelper. Pharrell Williams’ ”Happy”  

https://www.youtube.com/watch?v=y6Sxv-sUYtM

er betraktet som en gladlåt, uten at det dermed er sagt at alle kan bruke den for å øke treningsmotivasjonen. Rytmen og musikksmaken varierer fra person til person. Finn din, oppfordrer Myskja.

Kilder:
Aftenposten.no
fsc.no



UNDERSAK

Syv låter som får fart på føttene

Aftenposten-journalist Robert Veiåker Johansen er både mosjonist og musikkelsker. Her er syv av låtene som får fart på føttene hans. (Kanskje også dine…)

* Dancing on my own (Robyn)
* Still D.R.E. (Dr. Dre)
* Styggen på ryggen (OnklP & De fjerne slektningene)
* Born Slippy (Underworld)
* No Seats at the Filmore (El Cuero)
* Smooth Criminal (Michael Jackson)
* Klubbland (Live – Håkan Hellström)


Og her er en video med en melodi som kanskje kan fungere som motivator for deg…

https://www.youtube.com/watch?v=26jKtELitQE&list=PL8B441582DD2888EB

 

 

 

 

.