Når julefreden senker seg

temp

Publisert: 18.12.2017

Julen er en høytid forbundet med sosiale begivenheter der maten står som en sentral del av sammenkomsten. Dette kan for enkelte by på utfordringer. Les kostholdsekspert Morten Mørlands tips for å unngå en stjernesmell.

Julen er for mange ensbetydende med et eneste stort matfokus. Dette kan for de som sliter med å begrense en vektoppgang eller er i en vektreduksjonsfase oppleves svært utfordrende. Julen kommer i så måte litt ”ubeleilig” ved at den forstyrrer de gode vanene man har klart å innarbeide på høsten. Mange opplever at man må ”begynne på nytt”, og særlig dersom julen har blitt lang.

At varigheten på julen stadig blir lengre (les. et tidligere inntog av juleprodukter etc. i butikk) gjør utfordringen desto større. Hvilke grep bør man i dette tilfellet ta dersom man ønsker at julen ikke skal bli et hinder i en slik situasjon, samtidig som man skal kose seg litt ekstra? Videre skisserer jeg fire viktige fokusområder for deg som ønsker å unngå at vektpilen peker oppover gjennom julen:

1. ”Keep it simple”
Svært mange over-kompliserer den inngangen de har til sitt eget kosthold og hva som kreves for å være ”sunn” eller for å redusere kroppsvekten. Det trenger ikke være noe ” ja/nei mat i julen, eller generelt gjennom året. Det handler hovedsakelig om det totale inntaket og hvordan man på en fornuftig og tilpasset (ut fra egen hverdag og preferanser) måte kommer frem til det.

Det er naturligvis grep man kan ta som gjør det lettere å gjennomføre dette. I julen blir særlig ”grunnmuren” i kosten viktig, ettersom jobb- og trenings- vaner som regel blir annerledes. Da er det også fort gjort at for eksempel måltidsrytmen (anbefales å spise hver 3-4 time) kommer i ubalanse fordi man inntar store og/eller fettrike måltider, eller fordi man spiser over en lang tidsperiode. Da kommer også ofte neste måltid med et uforholdsmessig langt mellomrom, og det kraftig fallende blodsukkeret et par timer etter endt måltid, resulterer i en ”hurtigfiks” fra kake- eller julegodteri bordet. Dersom blodsukkeret er mer stabilt er det dog lettere å unngå småspisingen, holde seg til måltidene, samt kontrollere inntaket.


Unngå mellommåltider som består av godteri og kaker.

2. ”Prepare with care”
Tradisjonsrik julemat skiller seg ganske kraftig fra hverdagskosten på særlig et område, nemlig fettinnholdet. Pinnekjøtt, ribbe, medisterkaker, pølser, skinkerull, leverpostei og marsipan er alle eksempler på svært fettrike og derfor energitette matvarer. Tilbereder man middagstilbehøret også med en tradisjonell vri (altså med høyt fettinnhold i form av sky/fett eller fløter) så blir det nærmest umulig å unngå et høyt energiinntak. Et godt tips er derfor for eksempel å la være å bruke pinnekjøtt-fett til saus, eller fløte i kålrabistappen, men heller ha en litt enklere og ”renere” utgave. Da kan man istedenfor ha sauser og annet ved siden av for de som ønsker dette på maten.

3. Vær aktiv
Som tidligere nevnt er det fort gjort at aktivitetsnivået senkes betraktelig i julen. Med et kraftig forhøyet energiinntak blir dette en svært vanskelig kombinasjon for å holde en stabil vekt. Med andre ord er daglig fysisk aktivitet ( i en eller annen form) en helt sentral brikke for å unngå en vektøkning, kombinert med bevisstgjøringer rundt kosten. Forsøk gjerne å opprettholde de treningsmengdene du har til vanlig, da blir det også mye lettere å ”ta opp tråden” når hverdagen igjen kommer i 2018.


Forsøk å holde deg litt aktiv selv om det er høytid

4. Kos deg med måte
Som jeg har nevnt i tidligere ”jule artikler” er det selvfølgelig viktig å kose seg i julen, og derfor kunne unne seg litt ekstra. Samtidig er det også viktig å ha et bevisst forhold til når, og ikke minst hvor ofte man skal ”unne seg” noe litt ekstra godt. Det er naturligvis også slik at ”kos” ikke alltid trenger å være i form av masse julemat, -kaker eller –godterier, men at fokuset kan ligge på de tingene og opplevelsene man har sammen med familie og venner. Det å beholde noe av hverdagsvanene kan også være en god ide, enten det er havregrøten til frokost eller frukt og grønnsaker som mellommåltid. Da vil man også sette større pris på de måltidene man spiser som hører julen til.

GOD JUL- og et riktig godt nyttår!


MORTEN MØRLAND skriver om ernæring for Avantas Aktiv. Han er utdannet ernæringsrådgiver på Atlantis Medisinske Høyskole og har gjennomført to-årig IOC diplom i idrettsernæring. Mørland har jobbet som personlig trener i Elixia, og har hatt en lang karriere som aktiv syklist på Team Sparebanken Sør. Morten er også deltidsansatt ved Olympiatoppens ernæringsavdeling. I tillegg til dette driver han sitt eget firma, Finishline, med både ernæring- og treningsoppfølging for aktive og mosjonister.