”Hårete” nyttårsforsetter - det er nå det begynner!

temp

Publisert: 29.01.2015

Svært mange setter seg i dag  ”hårete” mål som er ment å  settes ut i live når kruttrøyken fra nyttårsrakettene akkurat har lagt seg.

 

Av MORTEN MØRLAND

Disse målene er ofte relativt omfattende og kanskje ikke alltid like realistiske. Dette fører til at mange fort faller tilbake til gamle vaner. Det er faktisk her den virkelige jobben begynner! Mål skal bli til vaner, og du skal prøve å holde deg til planen! Dette krever som så mye annet; trening, prøving og feiling, samt enda mer trening!

 Mål tilknyttet kosthold og livsstilsendring/vekt er som vi vet en gjenganger blant mange av nyttårsforsettene. I mine øyne kan nyttårsforsetter for de fleste være en fin anledning til å sette en strek over det gamle, og begynne et nytt og ”bedre” liv.

På den andre siden må det også finnes en indre motivasjon og et driv som sikrer at du utfører selve endringen og ikke kun velger datoen på kalenderen. Ofte finner man ikke ut hvor dypt denne motivasjonen egentlig sitter før kalenderen vipper over til februar måned.


Hvordan opprettholde fokus?

Et av de viktigste prinsippene for å opprettholde utviklingen mot en varig livsstilsendring, er å fokusere på små og enkle oppgaver, gjerne ikke mer enn én til to oppgaver/fokusområder av gangen. Først når disse sitter over tid, kan man gå over til nye mål.
Med andre ord, gå ikke i den klassiske fellen å gape over for mye av gangen.
Det er mye enklere å ha et smalt fokus i starten, siden det gir en mye større mestringsfølelse. Desto flere av disse små målene man setter, og ikke minst klarer å oppnå, desto større er sjansen for at du er motivert til å fortsette.

Dersom du for eksempel sliter med at du spiser sjokoade altfor ofte, kan ditt første mål være å begrense seg til sjokolade kun på lørdager. Dette vil for de fleste være et bedre alternativ enn å ha et totalt sjokoladeforbud og regelrett ”vente” på å sprekke, for deretter å miste all motivasjon for å fortsette.




Grønnsaker og frukt som en naturlig og viktig del av kostholdet, lurt! (Foto: TORE SÆTHER / Avantas Aktiv)


Enkle grep


Generelt er det som nevnt gunstig å starte med noen enkle forandringer i kosten. Hva disse forandringene innebærer, vil naturligvis være individuelt og påvirkes etter den enkeltes innarbeidede kosthold.
Likevel er det en del enkle grep de fleste kan foreta seg dersom vektreduksjon/livsstilsendring er et uttalt mål. Husk, ta ett steg av gangen til du oppnår mestringsfølelse, deretter går du videre!

* Redusere sukkerinntaket
(Unngå potetgull, kaker, godteri, sjokolade etc. i hverdagen)

* Redusere energirik drikke
(Redusere inntak av brus og alkohol, samt være obs på at det også er mye energi i juice og smoothier)

* Øke inntaket av fullkornsprodukter
(Velg grove kornsorter, fullkorns-ris/pasta, quinoa etc.)

* Tre porsjoner grønnsaker hver dag!
(Som tilbehør til brød, side-salat til lunsj og/eller til middag)

* Øke inntaket av magert kjøtt og fisk
(kylling, svin, torsk, sei etc.)

* Spis hver 3. – 4. time
(Pass på måltidsrytmen for å holde blodsukkeret stabilt. Dette reduserer risikoen for overspising og valg av usunne varianter)

* Planlegg!
(Sist, men ikke minst; planlegg hver eneste dag. Tenk gjennom hva som venter deg, og hvordan du kan legge opp spiserutiner og matvalg ut fra dette)


La motgang gjøre deg sterkere!




Visst er det fristende, men det kan være lurt å begrense sjokoladespisingen, for eksempel til helgene. (Foto: COLOURBOX)




”Sprekker vil komme, og sprekker vil gå”.

Mange oppnår en følelse av svakhet eller mislykkethet når man viker fra målet man har satt seg. En ting som da er viktig å huske på, er at et mål er akkurat det, et mål! Det er selve endestasjonen, og ikke veien du tar for å komme dit.
Med andre ord vil kanskje en sprekk føles som et nederlag, ettersom det gir deg en liten omvei på turen mot målet.

Om du for eksempel har satt deg et mål om å gå ned fem kilo innen juli, samtidig som du har bestemt deg for å holde deg borte fra alt ”godteri” for å oppnå dette, vil ikke en godteri-sprekk nødvendigvis si at du ikke når målet.

I disse situasjonene er det viktig å gå tilbake til utgangspunktet: Start på ”scratch” og sørg for å legge best mulig til rette gjennom de enkle grepene igjen.

Gjennom dette sørger du for å gjenopprette følelsen av mestring så raskt som mulig. Da vil man fort glemme den lille omveien man tok, og man vil på ny rette nesen mot det endelige målet.

 



MORTEN MØRLAND skriver om ernæring for Avantas Aktiv. Han er utdannet ernæringsfysiolog på Atlantis Medisinske Høyskole og er nå under spesialutdannelse gjennom IOC for en master i idrettsernæring. Mørland er også utdannet og har jobbet som personlig trener i Elixia. Utenom ernæringsarbeidet er han aktiv syklist på laget til Team Sparebanken Sør, hvor han i tillegg er lagets ernæringsansvarlig og trener for noen av lagets ryttere.