”Petter var flink til å utnytte meg”

temp

Publisert: 19.02.2015

I går begeistret Petter Northug nok en gang et ski-interessert Norge. VM-sprint-seieren i Falun var en fantastisk prestasjon og betydde ekstra mye selv for en seiersvant kar som Petter.

Det er 12 år siden Petter Northug var ferdig med ungdomsskolen og hadde som sine sportslige høydepunkt én første- og én fjerdeplass i Hovedlandsrennet. Men han visste hvor veien videre måtte gå – via Henning Skilag, skriver Otto Ulseth i Northug-biografien ”Jakten på dyret”.

 Nord-Trøndelag Skikrets er verdens beste langrennskrets, og den enkeltpersonen som er mest å takke for det, er Audun Kolstad. Kolstad er både klok og dyktig og trygg, men beskjeden. Som trener for Henning Skilag hadde han sørget for å rekruttere en hel rekke løpere til norgeseliten. Det var Kolstad Petter Northug – sammen med pappa John – søkte seg til etter at han var ferdig med ungdomsskolen i Mosvika. 17-åringen meldte seg inn i Henning, flyttet på hybel og begynte på Steinkjer videregående.


Her er utdrag fra kapittelet ”Treneren og læremesteren”


”Audun hadde fått noe helt ekstraordinært å jobbe med, med all respekt også for Terje Langli – noe helt utenom det vanlige, det var nærmest langrennssportens hundreårsbølge som hadde slått inn over Henning Skilag.

 Likevel sier Audun Kolstad, som altså har sett norgesmestere komme og gå, som har trent verdensmestere før, både i junior- og seniorklassen, som hadde vært trener på høyeste nivå sammenhengende siden 1981, som hadde sin andel i et utall NM-, VM- og OL-medaljer:

- Det var tross alt snakk om en 17-åring. Du kan se mulighetene, du kan ane hvor langt det kan gå, men du kan aldri vite. Du kan aldri det. Du må bare jobbe på for å maksimere mulighetene.






Audun lot ham ”løpe av seg” i plutselige taktomslag på langturer – over en kul og den påfølgende flata, bort til et landemerke eller i et visst tidsintervall. Bildet jeg får på netthinna, er hester som slippes på beite om våren. Du kan ikke tro at du kan stoppe dem fra å løpe i full galopp bortover grassletta? Også Petter Northug må få galoppere, selv på rolige langturer.

 Han hadde fått en erfaren trener som ikke hadde lest seg blind på lærebøkene.

De hadde jobbet med hurtigheten, som allerede var veldig bra, men her har vi med ”godfot-teoretikere” å gjøre; de trener mest på det de allerede er best i. De jobbet med ”overfart”, som sprinterne i friidrett også gjør. De løper alt de kan i svak nedoverbakke. De jobbet med taktomslag. Det var heller ikke den gangen noen som kunne følge Petter når han slo om takten. Det var ingen grunn til å vente på at det skulle komme noen og utfordre ham.

***

 
Før renn ville Petter alltid diskutere teknikk og taktikk i den enkelte løype. Hvor kan det lønne seg å rykke? Hvor langt kan jeg gå i den teknikken der? Han trente på detaljer i løypa, og møtte han for eksempel en vanskelig sving, slo han seg aldri til ro med at det sikkert ville ordne seg når det ble alvor. Han kjørte den svingen så mange ganger som nødvendig for at den skulle sitte.

 Audun sier i dag at ”Petter var flink til å utnytte meg”. Er det noe en trener vil, så er det å bli utnyttet, av en utøver som er i stand til det.”

 



OTTO ULSETH grunnlag i 2006 sammen med Atle Kvålsvoll TotalConsult Trening – i dag Avantas Aktiv. Han har skrevet en rekke bøker og vært trener i fotball på øverste norske nivå.  Fra 2010/2011 og frem til våren 2012 var Ulseth ansatt i Norges Skiforbund. I egenskap av pressekontakt for herrelandslaget hadde han tett kontakt med Northug. ”Jakten på dyret” er Ulseths bok om fenomenet fra Mosvik.