Running, the big medicine (Gammelt indianske ordtak)

temp

Publisert: 21.05.2015

Jeg undres stadig over synet mange har på mosjon og fysisk trening. Blant annet oppfatningen om at bevisst utøvelse av fysisk aktivitet, mosjon og trening er forbeholdt spesielt interesserte.

Av Mads Kaggstad


Særlig møter jeg mange unge med holdningen at fysisk trening kun er for å se bra ut, holde vekten nede eller for å bygge store markerte muskler.

Med en slik forståelse av at fysisk trening kun handler om eksteriøret, er det forståelig at mange ikke prioriterer justering av livsstil til å gjelde litt eller moderat form for helsebringende fysisk aktivitet.  At tiden ikke strekker til, er en vanlig forklaring på inaktivitet. Synd, fordi mosjon i et helseperspektiv krever liten tid og er en særdeles god investering uansett hvilke ambisjoner eller fysisk utgangspunkt du har.


Fysiske gevinster

De fysiske gevinstene mosjon gir er heldigvis kjent for mange. Mosjon bedrer hjertets og lungenes funksjoner. Med sterkere hjerte og bedret evne til å transportere oksygen rundt til musklene, får vi mindre ubehag ved fysisk belastning og et mer robust hjerte. Mosjon styrker blant annet muskler, øker forbrenningen, bedrer blodgjennomstrømningen samt styrker ledd og skjelett.

Gevinster som handler om interiøret og som ikke er synlig på utsiden.

Du kan altså være litt stor og tung, men fremdeles sund og i relativt god form med sterkt hjerte, muskler, lunger osv.


Mentale gevinster

Deretter kommer de mentale gevinstene gjennom mosjon, som er enda en viktig gevinst usynlig for øyet og som gjør mosjon til et fantastisk metode for selvhjelp.

Personlig synes jeg de mentale gevinstene er det mest spennende med mosjon . Det mentale henger sammen med det fysiske. Derfor vil alle de positive fysiske ringvirkningene jeg listet opp bidra til bedret mental helse. Med generelt bedret fysisk styrke og utholdenhet, blir vi mer robuste og mindre fysiske slitne i en hektisk hverdag.

 

 

 

Sliten og lei og vanskelig for å se på de gode sidene av tilværelsen, dra ut på tur. Det hjelper ofte på humøret og gir selvsagt også fysiske gevinster.
(Foto: COLOURBOX)

 

Er vi mindre fysisk slitne, er vi også mer mentalt opplagt. Er vi generelt mer mentalt opplagte, er det også stor sjanse for at vi føler oss bedre, er mindre lei oss, mer offensive og kreative i hverdagen. De langsiktige gevinstene av å investere i egen fysisk form gir altså solide mentale gevinster.

Jeg hører snakk om at mosjon er slitsomt med negativt fortegn. Selv mener jeg det er bedre å bli litt akutt sliten av mosjon enn å ha en tung hverdag fysisk og mentalt fordi man er i dårlig form.


Velfungerende behandling

Jeg er oppvokst bare fem hundre meter fra Modum Bad Nervesanatorium hvor fysisk aktivitet- og trening har vært en del av behandlingstilbudet i over 30 år. Ikke fordi pasientene på Modum Bad kjedet seg og trengte aktiviteter for å få tiden til gå, men fordi bedret fysisk form bidrar til bedret psykisk helse.
Doktorgradsarbeid av Dr. Egil Martinsen konkluderte med at det er sammenheng mellom fysisk- og psykisk helse, og mosjon ble derfor en del av behandlingstilbudet på det som i dag er Norges største psykiatriske institusjon.

Kontrollgrupper viste at den gruppen som trente fysisk i tillegg til tradisjonell behandling bestående av pille- og samtaleterapi, hadde bedre fremgang enn dem som ikke trente fysisk i tillegg til tradisjonell behandling. Blant pasientene som opprettholdt mosjonsvanene fra tiden på Modum Bad var det i tillegg mindre grad av tilbakefall til psykiske lidelser etter endt behandling. Mosjon er altså terapi og har i tillegg den effekt at flere kan redusere medisinbruk med belastende bivirkninger.


”Lykkepiller”

Alle med gode etablerte mosjonsrutiner kjenner følelsen av mentalt velbehag etter en treningsøkt. De umiddelbare effektene av fysisk aktivitet gjør oss mer våkne og i bedre humør etter gjennomført økt. Effekten sammenlignes med lykkepiller og kan føre oss ut av en låst melankolsk sinnsstemning. Det sier seg derfor selv at mosjon har positiv innvirkning på personer som sliter med depresjoner, men også folk uten diagnoser som er slitne etter en lang tung dag med mye mentalt stress og mas.


Ut på tur!

Derfor, er du sliten, lei og ser mørkt på livet? Kom deg ut på tur! Bevegelsen og ringvirkningene det skaper endrer negative tankemønstre og fører deg inn i en ny sinnstilstand lang bedret egnet til å ta tak i eget liv og løse vanskelige utfordringer. 

 

MADS KAGGESTAD er konsulent og medeier i Avantas Aktiv. Han er tidligere sykkelrytter og var proff i perioden fra 2002 til 2007. Mads brukes mye som foredragsholder og er sykkelekspert i TV2.