Skistaver - jo stivere, jo bedre

temp

Publisert: 26.11.2015

Selv om det mange steder i landet ennå ikke er veldig mye som minner om skikkelig snø-vinter, er det nok mange som både har tenkt på kjøp av skistaver – og også noen som allerede har kjøpt.

 Som med alt annet utstyr, er det ikke bare å kjøpe på slumpen, så å si. Skal man få best mulig utbytte av skigåing, er det absolutt en del forhold man må ta i betraktning før man velger staver.


Vi tok turen til Sportshuset i Melhus og ba en proff fortelle oss om de viktigste momentene. Og for å starte med lengden på staven, sportshussjef Heiki Haugland

- Så er det en god tommelfingerregel å følge; er du ut etter staver til bruk i skøyting, skal de være 20 centimeter kortere enn kroppslengden din. Er det klassisk-staver du skal kjøpe, trekker du fra ytterligere ti centimeter, slik at staven blir 30 centimeter kortere enn det du er.

- Hva med rulleski-staver, er de annerledes?

- Ikke nødvendigvis. Lengden er den samme som det vi bruker på snø. Men det kan være fint å ha staver med refleks. Det er mye rulleskigåing nå på høstparten før snøen kommer, og nå blir det jo mye fortere mørkt om ettermiddagen. Én forskjell i forhold til stavene vi bruker på snø, er at staver man bruker på rulleski må ha herdede pigger.

 

 

 

Stroppene skal sitte som ”hånd i hanske”…


- Og så har vi ting som trinser, stropper og håndtak. Her er det vel også forskjeller…

- Det er det, men noe er også ganske standard. Håndtakene for eksempel har stort sett alle korkbelegg, noe som gjør at håndtaket behagelig og varmt når kuldegradene biter som verst. Stroppene er også temmelig standard, såkalte hanskestropper.

- Stivhetsgraden på stavene er forskjellig. En produsent som Swix for eksempel opererer med fem forskjellige stivhetsgrader, og de beste er de som er stivest. Det gjelder for alle som går på ski, uansett alder og ambisjonsnivå, sier Haugland.

- Vektforskjeller er det kanskje også?

- Absolutt. Stavene som er laget av 100 prosent karbon er både lettest og stivest og best.

- Og dyrest…?

- Det er riktig. For et par slike staver må du regne med å betale ca. 2500 kroner.
Bestselgeren vår er modeller med 80 prosent karbon og resten glassfiber. Det er staven mange ”markatravere” bruker. Denne typen er også vanlig blant konkurranseløpere til treningsbruk.

- Og prisen?

- Slike staver får du for rundt tusenlappen.

- Betyr det at vi i dag må opp i 1000 kroner for å få et par skistaver?

- Nei, det trenger du nødvendigvis ikke. Går du for staver som har like mye glassfiber som karbon, kan du få et par til mellom 600 og 700 kroner.







Swix har en praktisk skru-patent som gjør at du lett kan skifte trinse.


- Litt om vekt til slutt, Heiki: Når toppmodellene veier mellom 57 og 67 gram per meter, bestselgeren 74 gram per meter og den billigste 99 gram per meter, så høres ikke det så veldig forskjellig ut…

- Det gjør kanskje ikke det. Men forskjellen på like lange staver, for eksempel 160 centimeter, rundt 100 gram mot 160 gram for den billigste, det er en forskjell som teller når du skal gå raskest mulig i en time eller to, sier Heiki Haugland.

 

Tekst og foto:
TORE SÆTHER / Avantas Aktiv