Slik unngår du jogge-skader

temp

Publisert: 16.01.2014

En studie publisert i tidsskriftet ” Medicine & Science in Sports & Exercise”  viser at måten du løper på kan gjøre mer skade enn du tror, skriver VG.

Studien viser at mer enn halvparten av joggerne får belastningsskader. Beinhinnebetennelse og vonde knær er vanlige plager.


Skaderisikoen kan reduseres ved at man løper med såkalt forfotslanding i stedet for med hælen først i bakken. Lander du på fremre del av foten når du løper, utsettes kneet for 16 prosent mindre støtbelastning, ifølge studien i det amerikanske tidsskriftet.

 

286 testpersoner

 I studien ble løpssteget til 286 personer – kvinner så vel som menn – analysert. Forskerne delte testpersonene inn i en gruppe som løp med hællanding og en gruppe som løp med forfotslanding. Andre faktorer som kunne få betydning for resultatet – alder, vekt og fotens oppbygging blant annet – ble også vektlagt.

 Studien av testpersonene viste en mindre belastning for knærne for forfotsløpere enn hos ”hællanderne”.

 Forfotsløping gir dessuten  mer effektiv bruk av musklene, og det blir lettere å løpe raskt uten å bruke alt for mye krefter.

 
Forbehold

Et viktig forbehold tar forskerne: Forfotslanding er utvilsomt mer skånsomt for knærne. Men samtidig kan det øke belastningen på ankler, akillessener og hælene.

Dette gjør at det er viktig for de som har et løpesteg med landing på hælen at man ikke brått skifter over til forfotsløping.
Eystein Enoksen, professor ved Norges idrettshøgskole i Oslo sier:

 - Dette må trenes opp gradvis. Da vil forfotsløping være både mer effektivt og mer skadeforebyggende. En gradvis overgang handler om å begynne i det små. Øv gjerne litt i motbakke hvor du mer naturlig lander på fremre del av foten. Du kan også gjerne begynne med korte intervaller med vekselsvis forfotsløping og ”vanlig” løping, sier professor Eystein Enoksen til VG søndag.