Ting å vurdere før du kjøper hodelykt

temp

Publisert: 01.10.2015

Høstmørket kommer krypende på. Vurderer du å kjøpe hodelykt til bruk i trim og treningen din, bør du tenke gjennom når og hvor du vil bruke hodelykten.

Heiki Haugland, daglig leder på Sportshuset i Melhus, har erfaring både som selger av hodelykter, men også som bruker i mange år:


- Da jeg var aktiv langrennsløper på 80-tallet hadde lyktene halogenpærer med 10 og 20 watts styrke. Batteriene var store, så store at de måtte puttes i en vest. I dag er de så små og veier så lite at de minste godt kan sitte på selve pannebåndet som også holder lykten på plass, sier Haugland.



Heiki Haugland råder potensielle hodelykt-kjøpere til å tenke gjennom hvilken aktivitet de hovedsakelig skal bruke lyktene til før de går til innkjøp. Han mener også det er lurt å satse på kvalitet – det lønner seg i lengden – selv om det koster en god del hundrelapper.


Ny kjøpergruppe

I sportshodelyktenes spede begynnelse var det gjerne langrennsløpere og orienteringsløpere som brukte dem. I dag bruker syklister, løpere og turgjengere slike lykter.

- Vi har fått en ny gruppe kjøpere, og det er de som sykler til og fra jobb, forteller Haugland.

- Hva er det viktigste å vurdere når du skal kjøpe hodelykt?


Pris ofte avgjørende

- For å ta pris først; det er ingen tvil om at prisen er avgjørende for manges valg. Et svensk kvalitetsprodukt som vi selger mye av, Silva, har en rekke modeller som koster fra 750 kroner og opp til 4000. Prisene avspeiler aller mest lysstyrken du får. De Silva-lyktene vi selger har et spenn på fra 160 lumen (1) i den billigste til 1600 lumen i den dyreste.

- Selvsagt er pris en viktig faktor, men jeg synes det aller viktigste er å tenke på hva du skal bruke lykten til. Skal du bruke lykt først og fremst til skigåing, krever det naturligvis mindre lys enn om du i hovedsak skal bruke lykten under sykling i stupmørke, sier Haugland og legger til et annet viktig moment:

- Farten på treningen er selvsagt også et poeng; på ski og sykkel går det mye raskere unna enn om du jogger eller går, og da trenger du også tilsvarende bedre lys.


Vektforskjeller?

- Hva med forskjell i vekt? Førstegenerasjons lykter var så store og tunge at du nesten trengte et par ekstra styrkeøkter for å  bruke dem…

- I dag er alle lyktene – og batteriene – veldig lette. De fire typene som vi har fra den svenske produsenten, oppgir for eksempel en vekt på fra 65 til 140 gram. Da har du ikke mye ekstra å bære på når du er ute og trener…


Ladetid

- Ladetid og brukstid er to moment. Hvordan er forholdene der?

- ”Råtassen”, altså den største lykten, trenger ti timer på å lade batteriet fra flatt til fullt, mot fire timer for de mindre lyktene. Til gjengjeld kan du bruke den største i ti timer, dersom du har lykten på lav styrke. Bruker du den på fullstyrke, er batteriet flatt etter fire timer.
- For de to ”midterste” utgavene snakker vi om fem-seks timers ladetid og 1 ½ til to timers brukstid.
- Den rimeligste av Silva-lyktene kan lyse i 90(!) timer, men dette er en modell som ikke har ladbart batteri som følger, men som trenger tre stykk såkalte AAA-batterier.


Festet på hodet

Når det gjelder å feste lyktene rundt hodet, er de fleste både enkle og funksjonelle. Den største av lyktene Haugland selger har også et bånd som går fra panna til bakhodet og som altså på den måten stabiliserer båndet rundt hodet.

Distansen lyktene lyser opp er selvsagt også et moment. Her varierer det fra ca. 50 til ca. 150-160 meter.

- Men hvordan lysstyrken oppleves på maksimal distanse er naturligvis avhengig av hvor høy lumen-verdi lyktene har, poengterer Haugland.

- Hva med flere funksjoner enn av- og på-knapp?

- Noen typer kan justere lysstyrken i tre forskjellige grader. Den største og dyreste har faktisk dimmer. Og så er det en annen viktig funksjon som de aller fleste brukbare lyktene har; blinke-funksjonen.



To små og gode lykter til å feste på sykkelen – én foran og én bak. De er små, men de lyser overraskende godt.



”Livsviktig” blinkefunksjon

- Og hvorfor er det viktig?

- Det er en funksjon som kan være spesielt god å ha dersom man er ute og trener alene, blir utsatt for et uhell og blir liggende. En blinkende lykt kan bety forskjellen på å bli funnet eller ikke, sier Heiki Haugland.


PS!
I tillegg til Silva-lyktene er det en rekke andre produkter som scorer høyt på tester, som for eksempel Lupine, Mammut, Petzl, Swenor og Gemini.


Tekst og foto:
TORE SÆTHER / Avantas Aktiv

 Fotnote:
(1) Lumen er en enhet for mål av lysfluks (dvs. hvor mye lys som totalt sendes fra en lyskilde).  Noen eksempler på lumen-verdier i forskjellige glødelamper: 15 watt tilsvarer mellom 120 og 135 lumen; 40 watt mellom 410 og 470 lumen og 100 watt mellom 1330 og 1520 lumen.