Turene som teller

temp

Publisert: 23.10.2017

Institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU i Trondheim har ansatte fra hele verden. Som en del av Avantas Aktiv arrangeres det fellesaktiviteter hvor treningen blir noe mer, nemlig en følelse av å være en del av et fellesskap.

– Disse aktivitetene gir oss noe å snakke om der og da, men også i etterkant, sier Per Bjørnaas som er overingeniør ved instituttet.
Institutt for energi- og prosessteknikk har vært på lag med Avantas Aktiv siden 2012 og folkehelse står høyt på prioriteringslisten til Instituttet.

– Det er viktig at listen ikke ligger for høyt når vi snakker om daglig trening, ingen av oss trener for å bli verdensmester, tror jeg. Dette skal være et lavterskeltilbud hvor alle kan delta, sier lagleder og overingeniør Eugen Uthaug.

Instituttet har så langt i år tatt på joggeskoene og gått turer på til sammen flere tusen kilometer. Gåing er i hovedsak den aktivitet som utgjør flest kilometer, mer enn både løping og jogging. Og nettopp dét mener Uthaug er folkehelse.

– Det er nettopp det. Vi ser at gåturene er den mest populære treningsformen, og slik skal det være.

Ikke bare biff
I Avantas Aktiv sitt program for Instituttet er 50, 100 eller 150 dager med aktivitet i løpet av året milepæler. Selv om mesteparten av aktiviteten foregår individuelt (hver enkelt trener hva man vil når man vil) kan fellesaktivitetene bli de mest spesielle. Instituttet organiserer flere slike i løpet av året, blant annet har de vært ute i kajakk, jogge- og skiturer, i tillegg til en periode med squash. Hvilke øvelser som blir valgt avgjøres av hvilke aktiviteter som er de mest populære. Men i tillegg til bedre form, får man en bonus ut av disse fellesaktivitetene.
– Det sosiale. Vi er opptatt av at det ikke blir biff og god drikke hver gang vi møtes. Vi har ansatte som kommer fra hele verden. Når de kommer til Norge så har de ikke et så stort sosialt nettverk. Det å møtes til felles aktivitet er viktig. Men det er det også for oss som har vært her i årevis, det bygger et fellesskap på arbeidsplassen. Vi skaper opplevelser sammen, noe vi kan snakke om i etterkant, sier overingeniør og prosjektleder Per Bjørnaas.


Felles opplevelser og minner er veldig viktig for miljøet på instituttet.
Foto: NTNU/Erik Langørgen

Pigger opp EL-sykler
Instituttet har kjøpt inn fem EL-sykler som ansatte kan bruke når de skal et ærend i sentrum, eller bare skal til et annet sted på universitetet. I november får disse syklene piggdekk slik at de kan brukes også på vinteren. 

Mens store deler av oss som bor i dette landet nøt sommerferie i juli, kanskje med god mat og drikke et sted i utlandet eller på hytta, hadde Institutt for energi- og prosessteknikk en av landets høyeste snitt på antall timer med aktivitet. Bjørnaas er usikker på hvorfor det var slik, han kan bare komme på en mulig grunn:

– Det må være fordi vi tjener så dårlig og ikke har råd til annet enn å løpe i Bymarka på sommeren, sier han humoristisk.

Se video fra premieutdelingen på EPT: Her

TEKST/VIDEO: Kenneth Wikan
FOTO: NTNU/Erik Langørgen