10 sommertips!

temp

Publisert: 25.06.2018

Sommeren er en tid hvor det fort blir litt mye ”feriemat” med både god drikke og usunn snacks. Her får du 10 tips som kan gjøre det enklere å unngå feriekiloene.

Vannmelon- Få ting smaker så godt i sommervarmen som en skikkelig saftig vannmelon. Samtidig som vannmelonen inneholder lite energi, inneholder den store mengder vann som kan bidra til å opprettholde væskebalansen i kroppen. Vannmelonen passer ypperlig som snacks på stranden, i salater og som grillet tilbehør! 

Jordbær- I likhet med vannmelonen er de saftige norske jordbærene også perfekte å bruke i salater og som snacks! Dessuten er jordbær fantastisk som dessert. Prøv for eksempel jordbær med litt hakket mynte (bland sammen) toppet med noen skjeer med mager vaniljeyoghurt.

Kylling/svin på grillen- Magert kjøtt er et supert alternativ på grillen- men pass på steketiden. Det magre kjøttet, som inneholder lite fett, kan fort bli veldig tørt ved høy grillvarme. Samtidig skal man også være påpasselig med hygiene og gjennomstekning dersom man bruker engangsgriller eller lignende hvor ikke alltid varmen er god nok.

Saft-is- I sommervarmen er det ofte godt med en is. Riktignok kan det fort bli mange og energiinnholdet blir høyt. Prøv derfor å velge saft-is eller andre typer frukt-is som har et lavere energi innhold en krem-is variantene.

Vann som tørstedrikk- Selv om det ofte frister med tørstedrikk som smaker noe, er det lurt å velge vann (med eller uten kullsyre) for å unngå for mye energi fra drikke (juice, smoothie, brus etc.), da det fort kan bli vanskelig å holde energibalansen. Dersom du ønsker en friskere tørstedrikk kan du tilsette noen oppkuttede bær (eks jordbær) i en stor vannkaraffel. Da får vannet et deilig hint av sommer!

Magre pølser- Det finnes mange forskjellige pølsevarianter å få tak i, og energiinnholdet varierer veldig. Dersom det blir mye pølser på grillen i sommer kan det være lurt å velge litt magre varianter med kylling eller kalkun. Særlig gjelder dette til våre minste, som ofte ikke merker forskjell likevel.

Fornuftige mengder- Selv om det ofte blir mange hyggelige lag på sommeren, og middagene kan trekke ut i flere timer, er det viktig at man bestemmer seg for når middagen er ferdig. Det er fort gjort å bli sittende å små-spise på pølsebiter og andre rester utover kvelden om man ikke rydder maten bort. La heller ”snacksingen” gå utover et fristende jordbær fat. Et annet godt tips er å droppe den ”berømte” ventepølsen. Den fører som regel bare til at man ødelegger appetitten til hovedmåltidet, samtidig som mengden mat man spiser blir større enn nødvendig. Begynn derfor grillingen i god tid FØR man er kjempesulten!

Tilbehør på grillen- Som tilbehør til grillmaten er det naturligvis veldig lettvint å kjøpe butikk-ferdig potetsalat og sette på bordet. Denne majonesbaserte herligheten gir ganske mye fett og energi. Ta deg derfor bryet med å lage en god grønn salat, samtidig som du griller forskjellige typer grønnsaker. Grillspyd av grønnsaker er et godt tips for å få god variasjon (det kan være lurt å grille kjøttet for seg selv ettersom grønnsakene og kjøttet blir ferdig på forskjellige tidspunkt).

Proteinrike mellommåltid- Svært ofte består sommeren og andre ferier av få, men store måltider. Det kan gjerne gå mange timer mellom disse fordi man små spiser på frukt, is og andre ting innimellom måltidene. Riktignok kan dette ofte gå utover proteininntaket i kosten, som igjen vil påvirke kroppens evne til å vedlikeholde muskulatur. I tillegg vil det også ha stor påvirkning på metthetsfølelsen. Noen proteinrike mellommåltider, som for eksempel gjennom magre yoghurtprodukter kan derfor være et fint supplement gjennom dagen.

Behold rytmen!- Sist men ikke minst er det viktig å prøve å holde på måltidsrytmen, selv om ferien ofte forstyrrer alt av innarbeidede vaner. Ikke bare fører en jevn måltidsrytme (spise hver 3-4 time) til at blodsukkeret reguleres bedre, men man får også bedre forutsetninger for å kontrollere mengdene man inntar. I tillegg blir det mye lettere å komme tilbake til gode vaner igjen etter ferien.

Tekst: Morten Mørland/ Ernæringsfysiolog og trener/ www.finishline.no

Foto: Pixabay/Colorbox