10 tips mot treningsangst

temp

Publisert: 04.06.2015

Har du brutt løftet du ga deg selv, løftet om å trene minst tre ganger i uka, gå ned fem kilo i løpet av én måned og klare tre kilometer løp på et kvarter – selv om du ikke har trent på ett år? Er det rart du gir opp?

 

 – Feilen mange gjør, er at de starter altfor voldsomt. De skal gjøre alt på én gang, og de vil ha umiddelbare resultater. Da blir de slått ned i skoene når de bare blir dødsslitne etter den første uka, sier Ellie Lein, fysioterapeut og instruktør på Friskis og Svettis.

Dersom du allerede har falt av treningstoget, er du ikke alene, ifølge Lein.

 – Vi merker at mange begynner med ny frisk i januar, og da er det mye mer folk enn normalt på treningssenteret. Men utover måneden er kurven kraftig utflatende, før det stabiliserer seg i februar, forteller hun.

 

Sett deg realistiske mål

Anders Hall Grøterud, informasjonssjef i SATS med hovedfag i idrettspsykologi, mener mange har et urealistisk forhold til hvor mye de faktisk vil klare å trene.

 – Hvis du setter deg for høye mål, vil du bare føle seg mislykket og misfornøyd når du ikke når målene. Ikke tenk at du skal begynne et nytt og bedre liv som består av å trene fire dager i uka. Ha heller to ganger i uka som mål, så kan du heller være ekstra fornøyd hvis du klarer tre ganger, anbefaler han.

 
Å trene sammen med andre kan være et smart trekk for å holde på forpliktelsen overfor seg selv og sine treningsmål.
(Foto: COLOURBOX)

 

Grøterud understreker også at treningssentrene kan hjelpe deg med å bli motivert hvis du ikke klarer å ta deg selv i nakken.

 – Det skrives mye om de såkalte støttemedlemmene, men vi ønsker aktive medlemmer og gjør mye for å hjelpe dem å etablere gode treningsvaner. Vi tilbyr for eksempel ubegrenset med personlig treningsveiledning og premierer regelmessig trening, påpeker han.


Nesten avhengig…

Er du én av dem som fortsatt biter tennene sammen og gjennomfører de planlagte treningsøktene hver uke, kan du begynne å glede deg. Det er nemlig nå det virkelig blir gøy, og du får se resultater, mener Ellie Lein.

 – Etter fire til seks uker har du kommet over den verste bøygen. Da vil du kjenne at du får kick av å trene og at du nesten er blitt avhengig. Det er også nå du begynner å merke at du blir i bedre form, sier hun.

Slik kommer du i gang

 

1. Gjør treningen forpliktende ved å trene sammen med en venn. Et alternativ kan være å bestille personlig trener.

2. Sett deg realistiske mål. Begynn for eksempel med at du skal klare å gå to mil på ski – og ikke nødvendigvis at du skal gå Birken om åtte måneder. Belønn deg selv etter hvert som du når målene dine.

3. Sørg for å komme i gang så raskt som mulig etter at du har bestemt deg. Den gode følelsen etter trening er kanskje den beste motivasjonen til å fortsette. Bestill gjerne treningsveiledning jevnlig slik at du oppdaterer treningsopplegget ditt.

4. Ha alltid en ferdigpakket treningsbag tilgjengelig der du er. Da er det lettere å dra rett fra jobb til trening. 

5. Forhåndsbestill gruppetimer. Dette hjelper deg å planlegge treningen din.

6. Velg aktiviteter og treningsformer du trives med, men prøv gjerne noe nytt innimellom for variasjonens skyld. Hvis du egentlig ikke liker treningsstudio, hva med å gå sammen med venner og leie en sal hvor dere kan drive med ballspill?

 7. Ta med barna på trening. Flere senter tilbyr barnepass, og noen senter har også egne timer for barna.

 8. Ikke gi opp selv om du går på en sprekk. Tenk at det er greit og begynn på ny frisk – ikke vent til neste nyttår før du begynner å trene igjen.

 9. Hvis du ikke klarer å motivere deg til å dra på trening, kan du heller gå en tur. Når du først har kommet deg ut, vil du ofte få lyst til å gå en lengre tur enn du egentlig hadde tenkt.

 10. Husk at litt trening, er bedre enn ingenting. Alt er bedre enn å sitte i sofaen!

 

Kilde:
Friskis & Svettis og SATS. Artikkelen er hentet fra www.dinside.no/helse.