Glem "idealkroppen" - tren fordi du føler deg vel

temp

Publisert: 05.12.2016

Svulmende biceps, flate sixpack-mager og spretne bakender. Er det det som puffer oss til treningsstudio og styrkerom? Svaret er for mange – ”ja”.

 

 

 


Vi er skapt forskjellig og skal ikke passe inn i én kroppsramme, beroliger Gry Haltvik alle som får dårlig selvbilde fordi de ikke ligner på supermann og superkvinne. (Foto: TORE SÆTHER / Avantas Aktiv)



På sosiale medier kan vi lese massevis av historier om hvor imponerende(?) flinke folk er til å trene – ledsaget av bilder  av misunnelsesverdige(?) strøkne kropper.

Gry Haltvik er personlig trener (PT) i sitt eget treningsstudio. Hun blir også brukt som instruktør av oss i Avantas Aktiv. Gry er litt betenkt:

- Vi er skapt forskjellig og skal ikke dyttes inn i én og samme idealramme, som dessuten slett ikke trenger å være ideell.

- Jeg har hatt mange som har kommet til meg med dårlig selvbilde. Ofte er det fordi de føler de veier for mye. De er langt unna det de ser, ikke minst på sosiale medier. Når disse møter meg for første gang og oppdager at jeg, som skal bli dere personlige trener, heller ikke er superslim, bare normal, da senker de skuldrene.

- Flott kropp, bedre helse og sosial kontaktarena. Det er gjerne tre motiv som nevnes for å trene/trimme, og det er vel ikke noe galt i å ønske seg store biceps…

- Absolutt ikke. Men når vi snakker biceps (muskelen på oversiden av overarmen), så er det ganske betegnende at mange etterstreber en større biceps, men glemmer triceps (undersiden av overarmen). Og det er jo egentlig unaturlig. Folk som jobber fysisk og bruker armene mye, hos dem er triceps-muskulaturen mest utviklet. Biceps er mer en pynte-muskel, sier Gry, som også ser mange eksempler på når gutter og menn jobber som hardest med å få den mest imponerende sixpack-magen, så glemmer de gjerne å styrke ”motparten”, ryggen, og det er alt annet enn bra.

- Er det slik at kroppsfokuset nå er like utbredt hos menn som hos kvinner?

- Da jeg startet ”Bare Gry – din treningshjelp” var dette mye godt en ”dame-greie”. Ikke nå lenger. Nå er mannfolkene like opptatt av å trene seg til en fin kropp.

 

 






Flat mage som denne er det mange som ønsker seg… (Foto: COLOURBOX)


- Du er skeptisk til en del av bloggene som du finner på sosiale medier…

- Bloggene som har fokus og masse bilder av de såkalt perfekte, gjerne superslanke, kroppene, de kan absolutt være med på å skape dårlige selvbilder. Jeg blir konfrontert med mye av dette og bruker en god del tid på å få kunder til å innse at ”du er bra nok”. Selv om motivasjonen er sterk og ønsket om den flotte kroppen er intenst, ja, så er det slett ikke sikkert du kan nå dit. Det handler mye om genetikk også. Ikke alle er ”laget” til å bli en del av idealbildet.

- Da handler dette om å bla over eller å klikke seg forbi de mest intense idealkropp-sakene/bloggene, slå seg til ro med at ”jeg er jeg” og trene og trimme fordi det faktisk føles godt…

- Å være i god fysisk form gjør at vi føler oss vel, og dermed har vi lagt et grunnlag også for bedre selvtillit.

 

Sixpack – alle  kjekke store og små gutters våte drøm? (Foto: COLOURBOX)

 

- Dere som jobber som såkalt PT (personlig trener) har et stort ansvar her?

- Ja, det har vi. Mitt råd er å trene slik at du føler deg vel. Kombinerer du det med et sunt kosthold – hvor det rom for å ”skeie ut” innimellom – ja, så har du lagt et grunnlag for bedre helse. Stopp jaget etter idealkroppen; hvis du ikke klarer det, risikerer du å aldri bli fornøyd, sier Gry Haltvik.

 Tekst: TORE SÆTHER, Avantas Aktiv