Graviditet og trim hører sammen

temp

Publisert: 15.05.2014

Trening og fysisk aktivitet bidrar til å forberede kroppen til fødselen og barseltiden. Friske gravide anbefales derfor å mosjonere regelmessig.

Anbefalingene gjelder også friske gravide som tidligere ikke har vært fysisk aktive. Har du rørt lite på deg før du ble gravid, vil litt aktivitet være bedre enn ingenting. Begynn rolig og øk aktiviteten gradvis.

 Helst bør du drive moderat fysisk aktivitet i minst 30 minutter fem dager i uken. Moderat aktivitet vil si at du tar i så mye at du blir varm og andpusten, som for eksempel ved rask gange.

 I tillegg er det gunstig å få mye bevegelse gjennom daglige gjøremål og sitte mindre stille.

 

Fysisk aktiv gir mange fordeler

Kvinner som har vært regelmessig fysisk aktive før svangerskapet, bør fortsette som før, eventuelt med enkelte tilpasninger.

Kvinner som er moderat fysisk aktive i svangerskapet, opplever enklere svangerskap og fødsler, har bedre selvfølelse, legger mindre på seg og har færre komplikasjoner enn kvinner som ikke er fysisk aktive under graviditet.

 Aktiviteter som rask gange, sykling, langrenn, dansing og svømming gir god kondisjonstrening. Anbefalt pulsnivå vil avhenge av alder, treningstilstand og tidspunkter i svangerskapet. Under kondisjonstrening bør ikke intensiteten overstige 70-75 prosent av maksimalt oksygenopptak. 

 

Forebygger urinlekkasje

Moderat styrketrening er viktig for å opprettholde muskelstyrke og god kroppsholdning. Trening av bekkenbunnen er særlig viktig både under svangerskap og etter fødsel. Det forebygger urinlekkasje. Aktiviteter med høy risiko for å falle, slik som riding eller alpint og kontaktsport slik som håndball og ishockey, øker risiko for skader og bør unngås i svangerskapet. Det samme gjelder dykking.

 Etter fødselen bør du være så fysisk aktiv som mulig, enten du ammer eller ikke. Det er ingen begrensninger for aktivitet etter fødsel. 


Moderat styrketrening er viktig også når man er gravid. (Illustrasjonsfoto: COLOURBOX)



Treningsråd for gravide

*  Finn en aktivitet du liker. Da er det lettere å gjennomføre den over tid. Du trenger ikke å delta i organisert trening for å være fysisk aktiv. Hverdagsaktiviteter kan også være god trening.

*  La gjerne bilen stå og heller gå eller sykle til ulike gjøremål. Du behøver ikke å ta i så veldig hardt for å oppnå positiv effekt. Men det er bra om du blir svett og litt andpusten minst 30 minutter fem ganger i uken.

*  Intensiteten bør være «moderat». Det er den når du er andpusten men klarer å snakke mens du holder på. Det er ingen ting i veien for at nivået kan være enda høyere, bare du ikke kjenner smerter eller ubehag.

*   Gravide må unngå overoppheting og skal derfor ikke drive anstrengende fysisk aktivitet når det er for varmt, når det er høy luftfuktighet eller under febertilstander.

*  Energi- og næringsinntaket må stå i forhold til forbruket. Tilstrekkelig væsketilførsel i forbindelse med barsel- og ammeperioden er viktig for å unngå dehydrering.

*  Ekstremidretter anbefales ikke i forbindelse med svangerskapet, mens aktivitetsformer som kampsport, fotball og håndball ikke anbefales etter 1. trimester (frem til og med uke 13 i svangerskapet).

*  Har du rygg- eller bekkensmerter; prøv å finne aktiviteter som ikke fremkaller smerter. Svømming, vanngymnastikk og sykling fungerer ofte bra. Du bør ikke ta for lange skritt og unngå gjerne sidesteg og utfall.

*  Bruk en BH som gir god støtte både under svangerskapet og i ammeperioden.

 

Kilde:
helsenorge.no