I drikkeflaska -  nok og riktig næring 

temp

Publisert: 13.08.2015

Før sommerferien publiserte vi en artikkel om energidrikker og hvor det ble advart mot å ta til seg slike drikker før og under trening.

I sin bok ”Fra null til hundre” påpeker Johan Kaggestad betydningen av å få i seg nok og riktig næring når man ønsker å prestere godt, det være seg i vanlig hverdagsliv og under trening og konkurranse:


Muskelcellene er avhengige av å få nok glykogen, som er den mest effektive energikilden.

Forbruk på opptil 12 000 kilokalorier

Når du trener, tømmes en del av energilagrene i kroppen. I de lengste konkurransene kan man bruke over 10 000 kilokalorier, noe som tilsvarer 30 cheeseburgere…

Det har vært målt forbruk opp mot 12 000 kilokalorier på de hardeste etappene i et sykkelritt. Er glykogen-lagrene tomme, kreves det minst ett døgn for å fylle dem opp!

Restitusjonstiden etter trening og konkurranser kortes ned hvis du er flink til å fylle på energilagrene så raskt som mulig.

Mens muskelcellene vanligvis har en evne til å ta opp karbohydrater og lagre det som glykogen på fire – fem prosent, klarer de syv – åtte prosent de første to timene etter hard belastning.






Det er forsket mye for å komme frem til den beste drikkeblandingen til bruk under lange treninger og konkurranse.
(Foto: TORE SÆTHER, Avantas Aktiv)

 

Olympiatopp-råd

Olympiatoppen sier at en toppidrettsutøver skal ha i seg minst ett gram karbohydrat per kilo kroppsvekt innen en halv time etter avsluttet trening eller konkurranse.

Som landslagstrener (1) brukte jeg og teamet mye tid på å finne frem til den beste drikkeblandingen under maratonløp. Mens en syklist kan spise under et ritt, klarer en langdistanseløper kun å drikke underveis. Drikken må derfor bestå av nødvendige karbohydrater som reduserer energitapet.

Vår lege gjennom mange år, Tor Øistein Endsjø, brukte flere år på å komponere en løsning som virket optimalt. Han landet på en base av sportsdrikk som besto av  raskt absorberbare karbohydrater og elektrolytter. (2)
Deretter tilsatte vi byggavsil, som vi laget ved å helle kokende vann over bygg-gryn. I tillegg brukte vi litt magnesium og litt natursalt.

Høy varme skaper spesielle behov

Spesielt i varmt vær mister man mye salt. Saltet har negativ påvirkning på  muskelfunksjon og nerveimpulser. Ved konkurranser i 30 varmegrader, taper utøveren gjerne én liter væske per time. Det er derfor lurt å blande drikken tynnere enn anbefalt på pakke for at drikken skal absorberes lettere.

På slutten av konkurransene blandet vi inn også litt cola uten kullsyre. Det både stimulerte og smakte godt.


Det er viktig å ta til seg nok og riktig næring når man trener lengre økter. (Foto: COLOURBOX)

 

Også kaffe på flaska

I langrenn og sykkel har også kaffe vært benyttet som supplement mot slutten av konkurranser.
 Det er greit å vite at hvis du taper to kilo kroppsvekt i væske, reduseres prestasjonen med fem – seks prosent.
Husk derfor å tilføre kroppen rikelig med energi – også under trening og konkurranse.

 

Kilde:
Johan Kaggestad ”Fra null til hundre!

Fotnoter:

(1) Johan Kaggestad var i ni år landslagstrener i friidrett. Utøverne han trente tok til sammen 13 medaljer i OL, VM og EM. Han var personlig trener for både Grete Waitz og Ingrid Kristiansen.

 (2) Elektrolytter er viktige for flere av kroppens funksjoner, der de er med på alt fra væskebalanse og nerveimpuls-generering. Elektrolyttbalansen i kroppen utgjøres hovedsakelig av Na+(natrium), K+ (kalium), Cl- (klor), HCO3- (hydrogenkarbonat), Ca2+ (kalsium), Mg2+ (magnesium) og ulike negativt ladde proteiner.