Kortreiste turtips til høstferien

temp

Publisert: 08.10.2018

Nå er det høstferie rundt om i landet, og tall fra hovedorganisasjonen Virke viser at hver tredje nordmann avvikler høstferie. Her får du våre beste tips til kortreiste turer rundt om i landet!

Selv om noen reiser utenlands, så er det mange som velger å legge høstferien i Norge, på hytta eller tilbringer tid i sitt nærområde. Her til lands er vi så heldige med kort avstand til natur og tilgang til friluftsliv. Selv for de som bor sentrumsnært eller midt i byen så er flotte naturopplevelser tilgjengelig etter en kort tur med bil, buss eller bane.

Her følger noen gode tips til kortreiste turmål i Tromsø, Harstad, Trondheim, Bergen og Oslo.

TROMSØ
Tromsø er omringet av hav og fjell med uante friluftsaktiviteter. Rundt flere av bydelene i Tromsø ligger den flotte Tromsømarka som er et lett tilgjengelig tur- og friluftsområde for alle, uansett alder og form. En fin spasertur er om man starter sør for bykjernen og går turveien rundt sydspissen. Turen kan gjerne avsluttes i Telegrafbukta. Der er det mulighet for grilling, og det er i tillegg en populær treningspark som kan benyttes for den som ønsker det.

Nord i marka ligger Grønnåsen som er et veldig flott turområde, nesten som en urskog med fine, store og gamle trær. Et spennende område og utforske både for liten og stor.

Turorientering er dessuten en sport som passer for alle, også for barnefamilier. Rundt om i Tromsømarka er det satt opp ulike orienteringsposter. Dette er en spennende aktivitet som også kan gjøre den enklere å få med seg barna ut på tur.

For nærmere info se: her og Tromsø kommune

HARSTAD
- Som et kortreist turmål i Harstad er Gangåstoppen en «innertier» sier Frank Dalan i Sparebank 1 Nord-Norge. Fra toppen har du en flott 360 graders utsikt utover Harstad, fjellene, skjærgården og øyene som omkranser byen. Har du gode øyne eller en kikkert er det mulig å se nasjonalfjellet Stetind langt mot sør. Det er flere startpunkter å velge imellom og den letteste ruten starter på Åsby. Dette er en lett tur som ikke tar mer enn 20-30 minutter og passer godt for barnefamilier. På toppen er det satt opp en gapahuk til fri bruk.

For mer info se Visit Harstad


Utsikt fra Gangåstoppen. Foto: Bjørnar Henningsen

TRONDHEIM
Martin Svarva i Avantas Aktiv foreslår Rønningen i Bymarka som et fint turmål i høstferien. – Som småbarnspappa vet jeg at det er lurt å velge et turmål der man kan sitte både inne og ute når man er fremme. På Rønningen er det god plass, og god servering om man ønsker å benytte seg av det. I tillegg er det alltid mange barnefamilier der, så barna finner fort nye lekekamerater de kan finne på noe artig med, og de voksne for desto bedre tid til å nye kaffekoppen.

Rønningen er et populært turmål og er et naturlig knutepunkt for turer i området med start fra Granåsen, Skogly eller Smistad. Fra Smistad er det grusvei helt inn til hytta, så det er lett adkomst både med sykkel, barnevogn eller rullestol.

I tillegg til servering inne er det tilrettelagt med sitteplasser ute og muligheter for grilling på bål.

Turen tar ca. 2 timer tur/retur og er et fint turmål for alle, - uansett alder. Kafeen på Rønningen er åpen hele høstferie (fra 6. – 14. oktober) – les mer om Rønningen her.


Rønningen Gård i Bymarka.  Foto: Lise Anita Rønning

BERGEN

- En super tur for familier er en rundtur på Smøråsfjellet som ligger i Fana bydel, sier vår mann i Bergen, Kjetil Sælen.

- Dette er et familievennlig og godt tilrettelagt turområde med mange flotte rasteplasser. Turen er på gode grusveier og stier og er lett tilgjengelig med start fra parkeringsplass eller busstopp.

- Eventyrskogen er verdt å nevne. Det er et populært og spennende område for de yngste pga. de mange trefigurene som er skåret ut av trærne. En anbefalt og godt merket tur som tar ca. 1,5 timer.

En ivrig dugnadsgjeng i Smøråsfjellets Venner har gjort, og gjør en formidabel dugnadsinnsats og tar vare på det fine området. Blant annet er det laget bål- og grillplasser, rasteplasser og satt opp uværsbuer.

Mer informasjon finnes på hjemmesiden til Smøråsfjellets Venner her  samt på ut.no. 

OSLO

For en flott tur og for å få utsikt over Oslomarka følger vi DNT sitt forslag om en tur til Hovdehytta i Asker.


Hovdehytta  Foto: ut.no, Per Roger Lauritzen

- Hovdehytta ligger høyt og fritt og har videst utsikt av alle hyttene i Oslomarka. Fra hytta er det mulig å se langt ut i Oslofjorden og til hele fem fylker. Hytta ble satt opp i 1922 som en jakthytte og den var dessuten tilholdssted for hjemmefronten under 2. verdenskrig – og herfra hadde de god utsikt ned til Skaugum der Terboven residerte.

Turen er godt merket med turstier fra parkeringsplassen nedenfor Solli. Det er en tur på ca. to kilometer som passer godt for barnefamilier.

Nærmere informasjon om Hovdehytta og turtipset finner du her. 

Tips for en vellykket tur:

- Nok mat og drikke -gjerne også litt varm drikke.
- Sitteunderlag og litt ekstra varmt tøy til rasten.
- «Premiering» i form av tørket frukt, nøtter eller sjokolade kan være kjekt å ha på lur i sekken.
- Førstehjelpsutstyr - selv på korte turer.
- Søppelpose - alt søppel skal tas med hjem!
- Og for deg som har med barn: Vær tålmodig, husk at veien dit er en like stor opplevelse som selve målet!

Flere gode turtips finner du på ut.no. Riktig god høstferie!

Tekst: Heidi Rønning
Kilder: DNT, UT.no, Smøråsfjellets Venner, Visit Harstad, Tromsø kommune
Frontbilde: Trondhjem Turistforening