Løpetrening på ”kaldføre”: Viktig med piggede sko og varme føtter

temp

Publisert: 24.10.2016

Tiden løper raskt mot vinter, korte dager og mørke ettermiddager og kvelder. Løpeøktene ute må kanskje settes på vent noen måneder, eller…

 

 - Ikke nødvendigvis, men det er selvsagt en del andre ting du må ta i betraktning i forhold til det du er vant til på sommerføre, sier friidrettstrener Frank Brissach.

- Hvis en tenker på effekten av ei løpeøkt utendørs når det blir mørkt og på glatt underlag, er det nok lurt å vurdere om man ikke i stedet skal kjøre øktene innendørs. Er det glatt, blir det vanskelig å holde på et tilvent og godt løpesteg. Det blir fort slik at du løper mer anstrengt, og løper du mye, er veien kort til å pådra deg belastningsskader, sier Brissach og har et skrekkeksempel fra egne rekker:

Gode sko, refleks og riktig bekledning er
viktig når
 løpeturen gjøres i høst-
og vintermørket,
 sier friidrettstrener
Frank Brissach.

(Foto: TORE SÆTHER / Avantas Aktiv)


- Du skal i alle fall sørge for å ha gode sko, og med det mener jeg joggesko som du får satt pigger i. Jeg husker med gru to år tilbake da en av mine utøvere var ute på ei rolig langøkt, men på periodevis glatt underlag. Plutselig mistet utøveren festet, fløy i luften og ramlet ned på ankelen. Den ble nærmest knust – seks bruddsteder.

- Hva med trening ute når det er veldig kaldt?

- Min erfaring er at når det blir så kaldt at temperaturmåleren viser 15 grader og enda kaldere, da er det lurt heller å trene innendørs. Det er fort gjort å pådra seg luftveisproblemer – både med hensyn til å trekke inn veldig kald luft, men også fordi luften, i alle fall i og rundt byer, gjerne er mer forurenset enn til vanlig. Dette er mest aktuelt for folk som trener relativt hardt. På rolige trimturer spiller ikke dette noen stor rolle.

-Når man skal ut på løpeturer i kaldt vær og i mørket må man huske på å ha på refleks. Riktig bekledning er det vel også viktig…

- Utvilsomt. Jeg er spesielt opptatt av at man har godt og varmt på seg rundt anklene og oppover akilles. Det er fort gjort å ikke tenke på dette fordi man kanskje ikke fryser. Men det kan bli en kostbar feilslutning; er du kald rundt ankler og akilles, øker skaderisikoen. Jeg foreslår for mine utøvere å tre for eksempel en ullsokk utenpå den vanlige tynne sokken de bruker på sommerstid, sier Frank Brissach og legger til at det om vinteren, med dårlig brøyting og grusing av veier også kan føre til krevende situasjoner vis à vis kjørende trafikk:

- Ja, jeg har fått meldinger fra utøvere om enkelte ekle episoder med bilister…


UNDERSAK 

Piggede joggesko er blitt vanlig

- For bare fire-fem år siden var piggede joggesko ikke særlig populært. Skoene var tunge og ikke spesielt gode å løpe med.  I dag er det helt annerledes. Nå får du kjøpt riktig gode sko til bruk utendørs om vinteren. Vi selger hundrevis av slike sko i løpet av høsten og vinteren

Det sier Ronny Ingebrigtsen hos Löplabbet i Trondheim og forteller at et par ferdigpiggede sko vil koste mellom 1600 og 1800 kroner.



Kvaliteten på piggede joggesko er blitt enormt mye bedre bare i løpet av de siste fire-fem årene, sier Ronny Ingebrigtsen hos Löplabbet i Trondheim.


- Men det er mulig å pigge skoene sine selv, ikke sant?

- Absolutt, og ganske mange gjør nettopp det. De kommer med sitt favorittpar og vil at vi skal pigge det opp, noe vi tar 300 kroner for, sier Ingebrigtsen.



Et ”verktøysett” med pigger er en mulighet for den som selv vil pigge skoene sine.



Hvis du vil pigge skoene selv, kan du kjøpe et sett med pigger og ”skrujern” til 350 kroner. En fordel er at du får brukt sko som du er veldig komfortabel med. Med et slikt sett kan du dessuten også skru pigger ut av skoene og bruke dem kanskje litt av neste barmarksesong. Og om piggene fortsatt er ok, kan du jo skru dem inn i et annet par sko neste år. Ingebrigtsen minner oss om ett viktig forhold:

- Det er slett ikke alle joggesko som er egnet for å skru pigger i. Og selv om du får skrudd på plass piggene, kan det være at gummien i sålene er av en slik forfatning at piggene lettere løsner. Sånn sett er det selvsagt en fordel å kjøpe sko med pigger og som dermed har såle som er laget nettopp for å ha pigger i seg.




Enkelte ønsker å kunne løpe ute på glattføre uten å sette pigger i skoene sine. Da er brodder fortsatt et alternativ.



-  Om du skaffer deg et sett med pigger og skruverktøy, hvor mange pigger skal hver sko ha?

- Det kan variere fra 10-12 til opp mot 20 pigger, og det er ikke slik at resultatet blir bedre jo flere pigger du setter i, sier Ronny Ingebrigtsen og nevner også en tredje variant for vinter-løperne – brodder. På Löplabbet har man en modell som koster 425 kroner.
 
Tekst og foto:
Tore Sæther / Avantas Aktiv


UNDERSAK 2

Trening i mørket - seks gode råd

Utendørstrening på senhøsten og vinteren innebærer som regel trening i mørket. Men la ikke mørket stoppe deg. Med riktig utstyr og en god dose sunn fornuft kan utendørstreningen bli – selv på denne tiden – både morsom, utfordrende og effektiv.
Her er seks gode råd før du legger i vei:

1) Finn et godt egnede treningsomgivelser.
Finn et sted som er velegnet selv om det er mørkt. Det beste er om det er fritt for biltrafikk. Kanskje en skogsvei og gjerne med litt lys…

2) Refleks obligatorisk.
Bruk av refleks – vest, brikker eller bånd eller noe annet – er en selvsagt del av ”bekledningen”. Med god bruk av refleks vises du skikkelig både for trafikanter og også andre som er ute i samme ærend som deg – i trening.

3) Lys opp.
Med ei hodelykt er det lettere å orientere seg, og du får lettere oversikt ikke minst over huller og andre uregelmessigheter i underlaget.

4) Vær på vakt.
Vær ekstra oppmerksom dersom du trener på eller nær en vei med ”vintertrøtte” bilister. Se deg hele tiden for en ekstra gang og hold deg til gang- og sykkelbaner – ikke løp  ute i kjørebanen.

 5) Tren sammen.
Sammen med en kompis blir treningen fort både morsommere og mer effektiv. Og trening sammen med flere gjør også at man har enda bedre kontroll på eventuell trafikk.

 6) Smart bekledning.
Tenk lag på lag og ha gjerne lyse klær ytterst; de vises selvsagt bedre i mørket enn mørke klær. En overdel nærmest kroppen som  transporterer bort fukt, er alltid en god idé.

 Kilde:
itrim.se

 



Refleks, enten i form av vest, brikker eller bånd, er obligatorisk for utetrening i månedene som nå står foran oss.
(Foto: TORE SÆTHER / Avantas Aktiv)