O’ jul med din glede?

temp

Publisert: 18.12.2014

Ribbe, pinnekjøtt, pepperkaker og kakemenn er noe av det som hører julen til, men julefeiringen kan også oppleves som en stor utfordring for mange.

 

Av Morten Mørland

 
Dersom man jobber målrettet for å redusere eller vedlikeholde vekten, kan julegleden fort snus til frustrasjon når badevekten dras frem på nyåret.


”Julen varer helt til påske”

Heldigvis er det slik at de fleste klarer å legge fra seg ”jule-vaner” før påskeharen kommer på besøk. Likevel er det mange som har vanskelig for å omstille seg etter flere uker med fettrike middager, kaker og godterier.

Ett av julens viktigste bud for å unngå uønskede julekilo, er å sette klare grenser for seg selv. En god begynnelse er å unngå at julen begynner for fullt når kalenderen viser desember måned. Man kan for eksempel gjøre en avtale med seg selv, eller andre, om ikke å spise julegodt før ferien for alvor har startet, og siste arbeidsdag er gjennomført.

Etter å ha satt en grense for når julen ”begynner”, er det også viktig å sette seg en grense for når den skal ta ”slutt”. Nyttårsaften og inngangen til et nytt år er for mange et veiskille som markerer avslutningen på julen. Dette er et fint utgangspunkt for å la nye og bedre vaner se dagens lys.


Lystbetont mosjon

Mange kvier seg for å trene i julen, ettersom dette ofte står sterkt i fokus resten av året. I julen er det heller ikke like allment akseptert å trene. Jeg er ikke enig i dette, men skjønner veldig godt denne tankegangen. Det er andre ting enn trening som bør være i fokus i julen.

Imidlertid er aktivitetsnivået betraktelig redusert i julen, samtidig som energiinntaket økes. Denne kombinasjonen gjør det for mange svært vanskelig å unngå en vektøkning.

Mitt råd er derfor snarere å ha fokus på lystbetont mosjon, fremfor planlagt og strukturert trening og at dette gjerne også brukes som en mulighet for å være sosial.

En lang spasertur med familien i skogen, eller en rolig joggetur med en venn på morgenkvisten gjør godt både for hode og for kropp. Ikke minst bidrar det til at julematen smaker ekstra godt etterpå.

 

 

 

Kaker og andre søtsaker hører julen til, men det kan være lurt å la fristelsene stå ”gjemt” i deler av julen og bare ta frem godisene når man skal kose seg litt ekstra. (Foto: COLOURBOX)


Julens energibomber

Julekaker og godteri er ikke overraskende viktige bidragsytere til et energioverskudd i julen. Det samme er økt alkoholkonsum som gjerne medfølger i denne høytiden.

Riktignok er det rundt de store julemåltidene at mange går i ”fella”. Store frokoster og middager som inneholder mye fettrik mat, forårsaker i seg selv et veldig høyt energiinntak. Før man vet ordet av det har man plutselig inntatt dagens energibehov bare gjennom disse to måltidene, og en vektoppgang er nærmest uunngåelig.


Noen enkle grep

Så hvilke grep kan man enkelt foreta seg i julen for å unngå at kiloene kommer snikende? Her følger en liste over smarte tips for en ”lettere jul”:

* Ikke la godteri/kake- fatet stå fremme hele tiden. Ta det frem når man skal kose seg litt ekstra/får gjester. Kutt heller opp litt frisk frukt som står fremme til enhver tid. Det smaker også utrolig godt mellom julematen!
* Lag fruktbaserte desserter. Karamellpudding, hjemmelaget krem, is osv. kan man gjerne unne seg et par ganger i julen, men unngå at det kommer på bordet etter hver eneste middag.* Bruk små tallerkener for å unngå for store porsjoner.
* Bruk god tid på måltidene - la maten synke.
* Kjenn på metthetsfølelsen og si deg fornøyd når du føler deg mett.
* Unngå daglig koldtbord til frokost. ”Frokost-buffet” gjør det mye vanskeligere å kontrollere mengdene man inntar.
* Sørg for ekstra mye grønnsaker på tallerkenen til julemiddagene.
* Reduser inntaket av alkohol.









I julen bugner gjerne matfatene av gode retter, og da er det vanskelig å ikke spise mer enn man har godt av… (Foto: COLOURBOX)




Nyt julen!


I julen skal det være lov å unne seg noe ekstra, men prøv å sette fokus på det som faktisk er noe av det viktigste i julen; nemlig det sosiale rundt måltidene, og ikke måltidene i seg selv.
Setter du grenser for deg selv, vil du legge godt til rette for å unngå overspising, samtidig som man setter ekstra stor pris på maten.

Kos deg med den herlige julematen - det er tross alt jul bare én gang i året!
Sørg heller for å holde deg til én porsjon av den gode maten og følg de enkle prinsippene som nevnt over. På den måten lager du et godt grunnlag for å unngå for stor vektøkning, samtidig som du får en jul du kan nyte med god samvittighet.

 

MORTEN MØRLAND skriver om ernæring for Avantas Aktiv.
Han er utdannet ernæringsfysiolog på Atlantis Medisinske Høyskole og er nå under spesialutdannelse gjennom IOC for en master i idrettsernæring.
Mørland er også utdannet og har jobbet som personlig trener i Elixia. Utenom ernæringsarbeidet er han aktiv syklist på laget til Team Sparebanken Sør, hvor han i tillegg er lagets ernæringsansvarlig og trener for noen av lagets ryttere.