Restaurant-sommeren og ”spise-fellene”

temp

Publisert: 25.06.2015

For svært mange er sommerferien forbundet med lange og hyggelige restaurantbesøk på kveldene. I mange tilfeller er dette også ofte en energifelle som gjør at uønskede ”ferie-kilo” kommer snikende.

Av Morten Mørland

 Dersom du ønsker en litt lettere sommer, men likevel vil nyte det sosiale samværet utelivet byr på, er det noen ting man kan være litt ekstra oppmerksomme på for å passe vekten.


Buffet – vanlig ”spise-felle”

En av de største ”spise-fellene” man møter på er naturligvis de klassiske buffetene eller ”spis så mye du vil”-restaurantene, som man finner på de fleste hotellene. Her er det svært vanskelig å unngå overspising fordi man ”bare” skal smake på litt av alt, samtidig som tilberedningen av denne maten ofte gjør den mer energirik enn normalt.

Mye av maten er nemlig halvfabrikat som inneholder mye fett, sukker og salt.

Samtidig blir maten svært ofte fritert eller stekt med mye olje på høy temperatur slik at den kan tilberedes raskt og enkelt, i tillegg til at den oppleves som fersk.

En av de mest klassiske feilene folk gjør før man skal på slike buffeter, er å ”spare seg” slik at man skal ha god appetitt til måltidet.



Forrett som smaker og som kroppsvekten ”liker”; kalve-carpaccio med salat og litt ost. (Foto: TORE SÆTHER / Avantas Aktiv)

 

Mange spiser for lite i løpet av dagen for å kunne spise mye med god samvittighet her. Som regel ender dette opp med at man er skrubbsulten når man entrer spisestedet, noe som igjen gjør at selvkontrollen blir svært svekket. Resultatet er ofte at man spiser langt over det nødvendige energibehovet.
Har man derimot stabilisert blodsukkeret og hatt en regelmessig måltidsrytme i forkant, er det lettere å gjøre sunne og gode valg, og ikke minst si seg fornøyd når man faktisk er mett.

Buffet-TIPS!

På buffeter er det som regel alltid en veldig fin salatbuffet! Start derfor med en god porsjon salat med diverse grønnsaker. På denne måten reduserer man den totale energien som inntas, og man blir fortere mett på den energitette maten. Kanskje holder det da med en normal middagsporsjon slik du vanligvis inntar hjemme.

 

 

 

Å starte et måltid med skinke og melon, er ikke det dummeste du kan gjøre… (Foto: TORE SÆTHER / Avantas Aktiv)

 

Du bestemmer

 Når man besøker ”vanlige” restauranter er valgmulighetene på menyen noe mer begrenset. Dette gjør at mange engster seg litt for å besøke restauranter.
I mine øyne er det viktig å snu litt på flisa. Se heller mulighetene fremfor begrensningene!
Som regel har de fleste spisesteder gode og sunne alternativer, både som forretter, hovedretter og desserter. Som på buffeter er også vanlig restaurantmat som regel mer energitett enn det man er vant til. Bruken av oljer, smør og sukker er som regel noen hakk høyere enn hjemme.
La derfor ikke øynene bestemme porsjonsstørrelsen. Metthetsfølelsen bør styre mengdene som inntas.


Pils og loff – før første rett…

Allerede før første rett er kommet på bordet, har mange inntatt store mengder med energi. Rykende fersk loff med et godt hvitløkssmør er vanskelig å motstå for en sulten mage. I tillegg er kanskje også en kald pils fortært for å slukke tørsten i sommervarmen.

Skal man være litt bevisst på den totale mengden man inntar, er dette energi man greit kan prøve å styre unna. Det er bedre å spare seg til den virkelig gode maten.

 

 



Sjømat av forskjellige arter kan gi deg fantastiske matopplevelser.
(Foto: TORE SÆTHER / Avantas Aktiv)


Gjør smarte valg


Selv om man skal prøve å begrense seg, betyr ikke dette at man alltid kun kan spise en mager hovedrett. Man kan faktisk unne seg både forrett og dessert innimellom om man gjør smarte valg.

Til forrett kan for eksempel klassikeren skinke og melon være et godt valg. Som dessert er det lurt å velge noe som er basert på frukt og bær. Ingenting smaker jo så godt som for eksempel ferske norske jordbær til dessert!

Til hovedrett er det viktig at man finner retter som gir metthet, samtidig som energien i retten ikke er altfor høy. Rene kjøttretter og gjerne magre varianter som hvit fisk, svin og kylling med diverse grønnsaker og ubehandlet tilbehør er ofte et godt valg.

For eksempel vil kokt potet som tilbehør inneholde betydelig mindre energi enn friterte varianter som pommes frites, noisettes osv.

Sausen ved siden av

Et annet smart grep er å få sausen servert ved siden av retten. På denne måten kan man selv styre mengden saus man bruker. Dersom den på forhånd er fordelt utover tallerkenen er sjansen stor for at alt forsvinner.

En siste ting man skal være oppmerksom på som en stor energikilde på restaurantbesøk er all energirik drikke som brus og alkohol. Ofte kan energien som inntas gjennom drikke omtrent tilsvare energien fra maten, og da sier det seg selv at det blir vanskelig å unngå et for stort energioverskudd. Begrens derfor inntaket av alkohol og sukkerholdig brus.

 Selv om man skal kose seg i ferien, er det viktig og også sette noen grenser for seg selv. Bestem deg for noen dager hvor du skal være litt ekstra bevisst på hva du putter i deg, ellers ender det fort opp med at hele ferien blir et stort etegilde.

Om man samtidig legger trening- og aktivitetsvaner litt til side i ferien, blir fort resultatet en betydelig vektoppgang.
Hold deg derfor aktiv og bevisst, også gjennom sommeren!

 

Ingen ideell avslutning på et stort restaurantmåltid kanskje; pannacotta og søtpudding sammen med en dessertvin…
(Foto: TORE SÆTHER / Avantas Aktiv)


Restaurant-TIPS!

* Styr unna fritert mat
* Unngå brød og smør som pre-forrett og spar appetitten til måltidene
* Velg rene råvarer til forrett (for eksempel melon og skinke)
* Middag; tenk på porsjonskontroll. Velg magre varianter som hvit fisk, svin og kylling
* Dessert; begrens deg! Velg retter med mye frukt- og bær
* Begrens inntak energitett drikke (brus, alkohol)



MORTEN MØRLAND skriver om ernæring for Avantas Aktiv.
Han er utdannet ernæringsfysiolog på Atlantis Medisinske Høyskole og er nå under spesialutdannelse gjennom IOC for en master i idrettsernæring.
Mørland er også utdannet og har jobbet som personlig trener i Elixia. Utenom ernæringsarbeidet er han aktiv syklist på laget til Team Sparebanken Sør, hvor han i tillegg er lagets ernæringsansvarlig og trener for noen av lagets ryttere.