Snart er det (grill)sommer!

temp

Publisert: 26.05.2016

Vi går en fantastisk tid i møte; sommer, sol og alle de goder det fører med seg.

 

Av Morten Mørland/finishline.no (*)

 
Øverst på listen over sommerlige aktiviteter troner grillen, et redskap som kan være utgangspunkt både til en sunn og usunn livsstil.

Så hva velger du når grillen skal tennes? Hamburger, grillpølser eller koteletter?

Svært mange går for noen av disse valgene, ofte kun av ren vane og fordi det er dette man forbinder med grillmat. Som tilbehør er det heller ikke uvanlig at man bruker en potetsalat og kanskje en potetgullpose.

Kontrastene er store både med tanke på total energimengde, fettmengde og proteininnhold dersom man gjør noen litt smartere og lettere valg i butikken.

Tips og inspirasjon

De fleste store matkjeder har gode inspirasjonsforslag til oppskrifter og matvarer for en sunnere grillsommer.  Et godt tips er å prøve å holde seg til rene og magre kjøttkilder, samt bruke urter og krydder for å sette smak. Velger du i tillegg grønnsaker og salater som tilbehør til middagen, har du en godt utgangspunkt for en sunn middag.

Husk også at det finnes mye forskjellig frukt som egner seg godt på grillen og som gir en frisk og spennende smak til måltidet.

 

De fleste av oss griller nok kjøttet rett på risten. Men det anbefales å legge folie mellom kjøttet og flammene. (Foto: COLOURBOX)


NB!
Dersom du legger grillmaten direkte på grillristen uten folie mellom kjøttet og flammene, øker risikoen for å få kreftfremkallende stoffer i maten.

Derfor anbefales det at man alltid legger grillmaten på folie slik at man unngår at fettet fra maten drypper direkte ned i flammen og danner skadelige gasser.

Fra bunnen er sunt

Som regel er det slik at maten man lager fra bunnen blir et sunnere og bedre alternativ enn ferdigmat. Potetsalaten er et godt eksempel. Denne kan man gjøre utrolig mye bedre, og ikke minst sunnere, dersom man lager den på egenhånd. Det finnes mange gode oppskrifter på sunne potetsalater. Oppskriften under er hentet fra VGs vektklubb og er et fint eksempel på en enkel og kjapp potetsalat alle kan klare å lage.

 

Sulten i ”ventetiden”

Selv om man skal ha et sunt grillmåltid, betyr ikke det at man skal ta bort alt som er godt! Tvert imot! Det er derimot en mulighet til å ta i bruk det sesongen har å by på!

Potetgullet, som jeg nevnte tidligere, havner ofte i handlekurven for å ha noe å tilby gjestene mens man venter på at grillmaten skal bli ferdig. Det samme gjelder sjokolade- og godteriskålen.

Ofte er man ganske sulten på ”vente-stadiet”, og det kan være vanskelig å begrense inntaket når snacksen står på bordet. Hva med heller å grille noen asparges som er surret inn i westfaler/speke skinke? Det tar et par minutter, er godt og salt og fungerer utmerket som en liten forrett.

Ellers kan det også være godt å sette frem litt oppkuttet melon på en varm sommerdag.

Dessert?  Ja takk!

For å avslutte et herlig grillmåltid på en søt måte, er det få ting som slår en god fruktsalat med litt mager kesam (vanilje eller lime). Jordbær, blåbær og litt oppkuttet mango er en sikker vinner.

Har man små barn på besøk, kan man også lage hjemmelaget saft-is, enten av saft, eller av en fruktig smoothie blandet i former.

Vil du imponere den voksne garde, kan du også lage en veldig tykk smoothie (lite væske) og servere den som en sommerfrisk sorbet-is.

 

Vel bekomme - til en sunn og smakfull sommer!

 

Potetsalater laget fra bunnen av gir godt og sunt grillkjøtt-følge. (Foto: VGs VEKTKLUBB)

 

Oppskrift på sunn potetsalat
Ingredienser:

½ kg små nypoteter, kokte
1 pk ruccula
1 beger røde cherrytomater
3 vårløk
1 bunt reddik

Dressing:

3 sjalottløk, finhakket
1 bunt vårløk, finhakket
3 ss olivenolje
2 ss vann
1 ss sitronsaft
salt og pepper

Slik gjør du:

Kok potetene møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og sett til side. Skyll og del alle grønnsakene i mindre biter. Ha alt i en stor bolle og bland forsiktig sammen.
Salaten serveres som en egen liten rett eller som tilbehør til middag.

Kilde:
(http://www.vektklubb.no/artikkel/magre-potetsalater-20257313)

 

 

(*) MORTEN MØRLAND skriver om ernæring for Avantas Aktiv.
Han er utdannet ernæringsfysiolog på Atlantis Medisinske Høyskole og er nå under spesialutdannelse gjennom IOC for en master i idrettsernæring. Mørland er også utdannet og har jobbet som personlig trener i Elixia. Foruten ernæringsarbeidet har han hatt en lengre aktiv karriere som syklist på laget til Team Sparebanken Sør, hvor han nå har en rolle som ernæringsansvarlig og trener for flere av lagets ryttere. I tillegg til dette driver han sitt eget firma, Finishline, med både ernæring- og treningsoppfølging for aktive og mosjonister.