Sportsdrikk eller vann?

temp

Publisert: 25.09.2014

Du er på vei ut døren og klar for dagens treningsøkt. På kjøkkenet står drikkeflaskene; du fyller dem med vann.

 Av Morten Mørland (*)

 
Er dette egentlig nok, eller burde du også benytte deg av saft, sportsdrikk eller lignende ved trening?

Først og fremst må du tenke over hva som er hensikten med treningen den aktuelle dagen. Dersom målet er å bruke trening som et redskap for bedre helse og/eller vektreduksjon, har du et annet utgangspunkt enn om man trener med mål om økt prestasjon innenfor spesifikke idretter.

I det første tilfellet vil jeg alltid anbefale vann som tørstedrikk, særlig dersom treningen ikke har en lengre varighet enn 1-1,5 time.

Trenes det derimot lengre enn dette, og med høy intensitet flere ganger i uken, er det behov for påfyll av karbohydrater. I så fall må det fylles på underveis for å få full effekt av treningen. Sportsdrikk er da gjerne en enkel måte å få karbohydratene tilført kroppen på.

Drikke med smak

Samtidig viser forskning at ved å ha smak på drikken, økes det frivillige inntaket av væske. Det kan ofte være vanskelig å drikke nok ved trening, dersom det bare inntas vann. Ved trening under én time vil imidlertid ikke dehydrering bli et problem, særlig ikke dersom det inntas litt drikke før treningen.

 

 

 

 

Dersom du trimmer «bare» for å holde deg i god form og ikke trener for spesielle idrettskonkurranser, er vann den beste tørstedrikken. 
(Foto: COLOURBOX)


Varme omgivelser stiller spesielle krav

Drikke som inneholder karbohydrater og/eller salter, vil også være med på å bidra til et bedre opptak av væske i tarmene. Ved trening over 1,5 time anbefales sportsdrikk, eller væske med noe karbohydrater og salter. Dette fordi det er viktig å fylle opp karbohydrat- (glykogen) lagrene (som tappes under treningen), og for å unngå saltmangel.
Det siste gjelder spesielt under varme forhold.
NB! I en spinning-sal kan det for eksempel være ekstremt høy temperatur. Det stiller i så fall helt andre krav til væske og salter enn ved trening utendørs).

Start  med små mengder

Det er også viktig å være oppmerksom på at det kan oppleves ubehag i fordøyelsen ved inntak av sportsdrikk. Denne typen drikke er ofte ganske konsentrert og inneholder mye syre, i form av citrus.
Prøv deg derfor frem med små mengder av gangen til du finner din egen toleransegrense.


Ta hensyn til tennene

En annen viktig faktor å ta hensyn til ved bruk av sportsdrikk, er tannhelsen. Hyppig bruk av sportsdrikk (med høyt sukker- og syreinnhold) vil ha stor påvirkning på tannemaljen.
Sørg derfor for å svelge umiddelbart, eller ta med to flasker på treningen, én av dem med vann. Da kan du skylle munnen med rent vann etter å ha drukket av sportsdrikken.


Oppsummert

 Generelt kan man si at sportsdrikk er forbeholdt idrettsutøvere, samt mosjonister som trener for å optimalisere prestasjon. For de fleste andre er vann en tilstrekkelig tørstedrikk under trening.

 

 

 

 (*) MORTEN MØRLAND skriver om ernæring for Avantas Aktiv. Han er utdannet ernæringsfysiolog på Atlantis Medisinske Høyskole og er nå under spesialutdannelse gjennom IOC for en master i idrettsernæring.
Mørland er også utdannet og har jobbet som personlig trener i Elixia. Utenom ernæringsarbeidet er han aktiv syklist på laget til Team Sparebanken Sør, hvor han i tillegg er lagets ernæringsansvarlig og trener for noen av lagets ryttere.