Stafett er stafett – men også en kulturbygger

temp

Publisert: 03.05.2018

Den første lørdagen i mai er det Holmenkollstafetten, ofte omtalt som «Vårens vakreste eventyr». Orkla er med på eventyret, fordi det er morsomt, det skaper samhold og det har langsiktige positive effekter.

Dette året har Orkla Foods Norge (OFN) kanskje lov å ha ekstra store forventninger, siden det allerede er satt i gang et nytt tiltak for å inspirere de ansatte til å ta vare på helsa si ved å holde seg sånn passe aktive; «OFN Aktiv», i samarbeid med Avantas Aktiv.

Eivind Raassum i bedriftsidrettslaget i Orkla Foods Norge forteller at deltakelse i Holmenkollstafetten etter hvert kan regnes som en tradisjon. Til årets utgave stiller Orkla med åtte lag, to av dem fra OFN. Det kjøres et felles opplegg, med like t-skjorter og felles bankett for når stafetten er unnagjort. Det er ikke tilfeldig.

- Hovedmotivasjonen for de fleste er nok nettopp den totale opplevelsen. Det sosiale, det å glede seg over et bra løp sammen, banketten etterpå, feire deltakelsen og så videre, forteller Raassum. Gode felles opplevelser er i det hele tatt noe det satset mye på:

- Ja, bedriftsidrettslaget har mange arrangement der fellesskapet står i fokus. For to helger siden hadde vi for eksempel tur til Skarverennet, og tidligere har vi hatt tur til Hemsedal sammen med ansatte fra andre deler av Orkla.

Langsiktig kulturbygging
Orkla har sterkt fokus på å skape ett Orkla, altså en felles kultur i hele konsernet. Raassum forteller at de bevisst fordeler folk litt rundt på lagene til stafetten, som et bidrag til denne prosessen.

- Det som er så bra med at det er bred påmelding til HK-stafetten er at vi møter kolleger vi ser lite til ellers. Min avdeling, Vareforsyning, har for eksempel lite med Marketing å gjøre i det daglige, men her treffes vi på tvers av avdelingene.

- På den måten bidrar HK-stafetten til godt samarbeid og til kulturbygging. Gode opplevelser utenfor jobb, gjør at man trives og har det artigere på jobb også.

Forberedelser
De ansatte på Mastemyr har siden begynnelsen av april hatt felles løpetreninger med den tidligere løpedronningen Ingrid Kristiansen. Det kan høres krevende ut, men bedriftsidrettslaget har vært nøye på at opplegget skal være tilpasset alle, uansett utgangspunkt.

 Løpetrening med Ingrid Kristiansen

Vi har delt inn lagene slik at vi har ett lag for de mest aktive, som trener mye og som har som mål å komme høyest opp resultatlistene, og så har vi andre lag for de som først og fremst ønsker å delta og ha det artig med løping. Det skal være veldig lavterskel å hive seg med, forteller Raassum.

Selv har han erfart at tiltaket er positivt både for det sosiale miljøet og for den enkeltes aktivitetsnivå:

- Dette får i hvert fall meg ut av sofaen! Jeg har løpt mer nå enn jeg har gjort tidligere, og det gir motivasjon for å komme i gang. Samtidig er vi mange som lært at man skal ikke ha så høye ambisjoner i starten, da får man fort dårlige opplevelser og blir mindre motivert.

Målet med Holmenkollstafetten er at alle skal ha hatt en positiv opplevelse, og dermed er blitt enda mer motivert for trim og mosjon.