Toilldag hos Trønderbilene

temp

Publisert: 20.03.2017

Tirsdag 14. mars var det toilldag hos Trønderbilene – for å fremme en aktiv og sunn livsstil. Trønderbilene er en av Avantas Aktivs nyeste kunder, og tiltaket på busshovedkvarteret på Sorgenfri i Trondheim ble arrangert for å få flere ”trønderbilister” til å bli med på tiltaket.

Pål Sarheim og Kristin Estenstad, den første buss-sjåfør og den andre plass-sjef på avdelingen på Sandmoen gikk i bresjen for et uvanlig og morsomt fremstøt overfor sine kolleger. Da de første kom på jobb rundt femtiden på morgenkvisten, ble de møtt med ballonger festet på veggene, ”god morn, og ha en fin dag”- hilsen med frukt og vannflaske med ut i bussene. Alt dette satt i scene av duoen Sarheim/Estenstad. For anledning var de to også ikledt dommerdrakt. Det var for så vidt ikke så rart når det gjaldt Pål når det skulle være en showdag. Han har tross alt dømt 1. divisjonsfotball, mens Kristins dommerdrakt var en ren støtteaksjon med sin kollega…

- Man får ikke mer moro enn det man lager selv, kom det fra ex-dommeren. Han fikk forresten en brå og utilsiktet slutt på dommer-karrieren.

Når vi spør om når og hvordan, kommer det kjapt: ”Klokken 18:23, 6. mai 2001. Dømte 1.divisjonskamp mellom Vålerenga og Kongsvinger da et muskelfeste i den ene legge røyk. Ble båret av banen. Hadde for øvrig fått beskjed om at jeg skulle få debutere i eliteserien senere den våren. Det ble det ikke noe av.”


 

Tom Davies tok på seg et bredt glis da han fikk øye på kollega Sarheim i dommerdrakt. Men den tidligere 1. divisjonsdommeren inntok en raus holdning og ga Tom sjansen til å velge mellom gult eller rødt kort som straff for mobbingen, uansett hvor vennligsinnet…

 

Som buss-sjåfør i Trønderbilene og som tidligere fotballdommer med seks-syv treningsøkter i uken, er Sarheim entusiastisk i forhold til opplegget med bedriftstrening som arbeidsgiveren nå har kommet i gang med:

- Men det er ikke så lett å få folk med på dette. Det er for eksempel en god del som stiller seg negativt til opplegget bare de hører ordet ”trening”. Da tenker mange umiddelbart treningsstudio. Jeg bruker derfor heller ”aktivitet”. Videre har vi etter min mening ikke vært tydelige nok til å fortelle hva dette egentlig er, et lite puff for å være fysisk aktive. En par timers tur sammen med kone eller mann for eksempel, det er aktivitet så god som noen og gir poeng i treningsdagboka.

  - Hva med lagkonkurranse-momentet?

- Jeg har fått svar fra kolleger om de ikke er konkurransemennesker. La gå at det i jobben vår ikke ligger noe opplagt konkurransemoment. Men jeg tror vi alle har en grad av dette i oss. Det er bare å ”rote det” frem, og samarbeidet med Avantas Aktiv er en fin måte å bidra til det, sier Sarheim.


Kassevis med sunne produkter innkjøpt til tirsdagens stunt på trønderbil-hovedkvarteret på Sorgenfri.


Etter bare en drøy måned etter oppstarten er det et godt stykke mellom Trønderbilenes ambisjon om deltagelsesprosent og deltagelsen. La gå at arbeidstidsturnus som strekker seg fra halv fem om morgenen og til ett om natten og som inneholder 13 timers arbeidsøkter på det meste, kan virke litt hemmende på lysten til å gå seg en tur eller være fysisk aktiv på annen måte.

 

Initiativtager Sarheim fikk sjansen til å tale den gode aktivitetssak til mange av sine kolleger. Leyli Amiri var én av dem, og hun hadde ennå ikke registrert seg i Avantas Aktiv-dagboka. Det virket på oss som om det bare var et tidsspørsmål før det skjer…

 

Ex-dommeren bruker gjerne seg selv som eksempel på at det går an å gjøre noe med en inaktiv hverdag. Som dommer trente han så å si hver dag, men etter at han pådro seg den karrierestoppende skaden, ble det brått slutt med både trening og annen fysisk aktivitet:

- I løpet av 18 måneder la jeg på meg 60 kilo! For halvannet år siden veide jeg som mest – 162 kilo! Det var da jeg bestemte meg for å gjøre noe med dette. Jeg laget meg en treningsplan og la om kostholdet. På to og et halvt år skal jeg ned 50 kilo. Nå har jeg ett år igjen av planen, og som 38 kilo lettere, er jeg godt i rute. Grunnen til at jeg la en så pass langvarig plan, er at jeg vet at hurtigprosjekt gjerne ikke får varig virkning.

- Jeg gjorde det ikke fordi jeg hadde fått klar beskjed fra legen. Men jeg skjønte jo selv at jeg var alt for tung og at jeg kunne få en slik beskjed.
Dessuten virket datteren min, som da var ni-ti år, også som en motiverende faktor for å legge om livsstilen – bort med en halv cola og tre stratos til frokost, for å si det på den måten, forteller sjåfør og klubbleder Sarheim.

 

Martin Svarva, ansvarlig for bedriftstreningen i Avantas Aktiv, fikk en runde med flere av morgenfuglene på Sorgenfri og fortalte både om treningsdagbokas muligheter, pålogginger og bruken av app. Her i prat med f.v. Knut Egil Iversen, Roar Larsen og Roar Østmo.

 

På happeningen på Sorgenfri var også Avantas Aktiv-duoen  Atle Kvålsvoll og Martin Svarva på plass. Sistnevnte har det daglige ansvaret for bedriftstreningen. Han synes han i morges fikk god mottagelse av en positiv gjeng hos Trønderbilene.

- Det virket også som det var fin stemning på arbeidsplassen, og det er jo et godt grunnlag for å få i gang et slikt opplegg som det vi leverer.

Ronnie Tuvnes Dahl er en av Trønderbilenes ansatte som holder seg i bra fysisk form, men som ennå ikke er kommet skikkelig i gang med å logge treningen sin. Han benyttet sjansen til å slå av en prat med Atle Kvålsvoll, Avantas Aktivs daglige leder.

 

Og på Sandmoen to dager senere var Pål og Kristin igjen klare for en motivasjonsdag  med frukt og vann og med masse godt humør og oppmuntrende samtaler med sine kolleger. Alle som registrerte seg i løpet av ett døgn etter moro-stundene på Sorgenfri og Sandmoen, blir med i trekningen av et eller annet – som foreløpig  er en hemmelighet…

 

Tekst og foto:

TORE SÆTHER / Avantas Aktiv