Trene i kulde? Ikke glem dette

temp

Publisert: 14.01.2016

Lite dagslys, is på stier og veier, og ubehag ved å være aktiv i kald luft, gjør at mange synes det frister lite å trene ute i vinterkulda.

Mange lurer også på om det er usunt å trene ute når det er kaldt. Hva skjer med kroppen når vi er aktive i kulda?

Veldig forenklet kan vi si at «alt» trekker seg sammen i kulde. Dette skjer også med blodårene våre og særlig blodårene ytterst mot huden. Når blodårene trekker seg sammen, vil blodomløpet, altså blodets hastighet rundt i kroppen, bli litt dårligere.

 

Tregere blodgjennomstrømning i kroppen vil føre til redusert oksygentilgang i muskulaturen. Dette kan påvirke musklenes evne til kraftutvikling, og du vil lettere få melkesyre. På grunn av redusert blodgjennomstrømning vil denne responsen være noe forsinket i forhold til aktivitet i varmere temperaturer.


Forskning på aktivitet i kulde (-15 grader) og ved innpust av kald luft viser noe varierende resultater, men som regel er det maksimale oksygenopptaket høyere ved aktivitet i kulde enn ved aktivitet under normale temperaturer.


Hva om du har kuldeastma?


I en studie hvor forsøkspersonene (atleter) trente i kaldt miljø for å etterlikne det å faktisk trene i minusgrader ned til -15, viste det seg at personer uten kuldeastma-symptomer ikke fikk nedsatt lungeventilasjon under eller etter økten.

Gruppen med symptomer på kuldeastma fikk derimot signifikant nedgang i lungeventilasjon under økten og økt sammentrekning i bronkiene etter økten, uavhengig om luften de pustet inn var varm eller kald.

 

De som har kuldeastma vil altså kjenne effekten av den tørre, kalde luften ved at lungekapasiteten vil synke. Men forskningsrapportene beskrev at forsøkspersonene fullførte treningsøkten uten store problemer til tross for at lungekapasiteten sank.

 

 

Trene ute i kuldegrader? De fleste av oss tar ikke skade av det. (Foto: COLOURBOX)

 

Unngå veldig tøffe økter

Uavhengig av den luften vi puster inn, vil kald luft på ansiktet aktivere fysiologiske responser i kroppen. Ved aktivitet vil hjerteaktivitet senkes.  Lungeaktiviteten vil også påvirkes.

På grunn av denne effekten vil vi i realiteten få lavere hjerterytme i kulda, og veldig tøffe økter med fokus på svært høy puls burde kanskje vente til temperaturen øker litt.


Dekk til ansiktet

At kald luft i ansiktet gir uønskede effekter, kan enkelt løses ved blant annet å dekke til hals og ansiktet, eller ha så jevn intensitet at du holder deg gjennomvarm under treningsøkten.

Å dekke til munnen med for eksempel en hals er derimot ikke det beste trikset under trening i kulden. Da vil den varme utpusten gjør halsen våt, og ved pauser vil dette fryse til igjen. Dette er ikke farlig, men ganske ubehagelig.

Ikke farlig, men uvant

Mange kvier seg for å trene når gradestokken viser kuldegrader, men de fleste vil ikke ta skade av dette.

Det er umulig å lage en fasit over hvordan aktivitet i kulda påvirker absolutt alle, men for de aller fleste handler dette om å bevege seg litt utenfor komfortsonen vår.

Ta løpeturen som en utfordring på både kondis, balanse og selvdisiplin. Stemningen du får ved å løpe ute i kram snø en tidlig morgen, er verdt slitet. Skaff deg terrengsko/piggsko, varme og pustende klær og ikke minst en god lue, så er du klar for trening i kulden.

 Kilde:
adressa.no