Trening - en god medisin

temp

Publisert: 03.04.2014

Angst og depresjoner kan kureres like godt med mosjon og trening som med piller.




Det sier Magnus Lindwall, dosent i psykologi ved Göteborgs universitet.

Ifølge Lindwall betaler det seg godt  å være fysisk aktiv med tanke på den psykiske helsen.



Forskere har fulgt 3717 som har vært i kontakt med helsesektoren i Västra Götaland. Deltagerne er undersøkt på om de opplever høyt stress, utbrenthet eller føler de har symptomer på depresjon eller angst.


Majoriteten av de som deltok i undersøkelsen er kvinner. Gjennomsnittsalderen var 47 år. Studiet foregikk over syv år og ble avsluttet i 2010.



Av de som føler noen av disse symptomene er det mer enn dobbelt så mange som er stillesittende enn som er fysisk aktive.  Høyt stress oppleves av hver fjerde av de stillesittende, bare 12 prosent av de som trener regelmessig. 39 prosent av de stillesittende hadde kjent tegn til utbrenthet. Blant de som trener var det bare 16 prosent som bekreftet følelse av utbrenthet.



 

 



Fysisk aktivitet bør være frivillig og lystbetont og ikke føles som tvang. Og når himmelen er blå og snøen dekker landskapet hvitt, da er det lett å bli fristet til å ta skiene fatt. (Foto: MARTIN SVARVA, Avantas Aktiv)

Lite betyr mye

Treningsnivå  spiller også en rolle, men det avgjørende er om man overhodet trener. Bare 15 – 20 minutter i uka kan gjøre mye for dem som sliter psykisk. Studien ved det svenske universitetet er også godt nytt for dem som hittil har trivdes langt bedre på sofaen enn i treningsklær: Det du har gjort tidligere i livet har nemlig ikke så stor betydning. Det som betyr noe er hva du gjør nå og fremover i tid.

- Selv om du er godt opp i årene og aldri før har trent, vil du likevel få stor effekt av å begynne med lett og enkel trening noen ganger i uken, sier Lindwall.

Frekvens viktig

- Når vi snakker om lett trening kan det være ting som stavgang eller raske gåturer på 15-20 minutter. Men det bør skje flere gange i uken. Frekvens er nemlig viktigere enn intensitet. Det er bedre å gå korte turer flere ganger i uken ennn å trene hardt i 60 minutter én gang i uken.

Et annet funn er at mennesker som trener regelmessig risikerer å få depresjoner dersom de trapper ned på sin vante trening, eller helt slutter å mosjonere.

 

 



Det er aldri for sent å begynne med trim og trening.  (Foto: TORE SÆTHER, Avantas Aktiv)


Hvorfor er det slik?

- Vi vet lite om mekanismene. Sannsynligvis er dette sammensatt. Det handler i noen grad om fysiologiske prosesser i kroppen; fysisk aktivitet utløser kjemiske reaksjoner som økt opptak av signalstoffet serotonin.

- Men det handler nok også om følelsen av å beherske noe, om selvtillit. Når du opplever at du klarer å bryte ut av passiviteten og gjøre noe med din egen situasjon, blir du mer tilfreds.

- Og så er det viktig at mennesker føler at de tar et fritt valg; at de ikke føler seg presset til fysisk aktivitet. Da er sannsynligheten større for at de fortsetter å trene.

En slags konklusjon?

- Det er aldri for sent å begynne med trening og mosjon, men det er alltid for tidlig å slutte.

- Derfor burde det være en selvsagt ting for arbeidsgivere å stimulere sine ansatte til å trene. Mosjon og trening er nemlig en bra forebyggende investering mot psykisk utmattethet og depresjoner, sier Magnus Lindwall


PS!
Det er viktig å understreke at tallene er laget ut fra det de som deltok i undersøkelsen selv opplevde. Tallene bygger ikke på diagnostiserte symptom.




Kilder:
Göteborgs-Posten
Göteborgs Universitet
“Helse og velvære” (Boots)