Vinnerskallens særtrekk

temp

Publisert: 14.03.2017


Håndballjentene har utviklet en slags kollektiv vinnerskalle. De har vunnet 26 internasjonale medaljer; OL, VM og EM – 12 av dem gull. Men hva er typisk for en vinnerskalle?

En vinnerskalle er en utøver som presterer som best når det gjelder som mest, er best når det gjelder, som det gjerne heter. Men det er en forenkling; vinnerskallen er ikke én type, eller hva, Frode Moen?


- Om vinnerskallen ikke kan sies å være én type, så er det opplagt flere fellestrekk, sier lederen av Olympiatoppen i Midt-Norge med spesielt ansvar for mental trening og coaching.

- Ett fellestrekk kan være evnen til å stenge ut potensielle forstyrrelser, rett og slett holde fokus på det som er hensiktsmessig i den situasjonen utøveren står midt oppe i.

- Mer som er likt?

- Selv om det står mye på spill, forventningene er høye og utøveren skal håndtere kompliserte oppgaver, så klarer han eller hun nettopp det. Et annet moment er at man er i stand til å bruke følelsene konstruktivt slik at man er i stand til å prestere på sitt beste. Det er ikke nok at man er best teknisk og har den største utholdenheten dersom man ikke klarer å styre følelsene til noe positivt, aksepterer at det å bli nervøs er normalt og sørger for at følelsene gir positiv energi. Mental mestring er ekstremt viktig, i mange situasjoner helt avgjørende.




Vinnerskallen er ikke én type, men det er helt klart flere
fellestrekk, sier Frode Moen, leder av
Olympiatoppen i Midt-Norge.


- Vinnerskallene sprenger også grenser, ikke sant?

- Absolutt. De ser bare muligheter og ingen begrensninger. De beholder troen uansett hva som skjer. Blir de slått, så er det fordi noe unaturlig har inntruffet, noe som ikke skal skje igjen. Vinnerskallene aksepterer nederlag, men godtar ikke at det skal være slik, fordi det gjør så vondt å tape. Vinnerskallene vinner jo ikke alltid – slik det kan virke som Marit Bjørgen til tider gjør… - og når vinnerskallen møter motgang, så tenker han fortsatt ”jeg er best”. Andre kan kanskje reagere på motgang med å si at det er greit å bli topp seks, eller å ta medalje, men da er sjansen til å gå helt til topps redusert. Utøveren mister positiv energi, sier Frode Moen.

- Hva med evnen til å tåle eller nærmest velge bort smerte?

- Det er en del av gamet og interessant. På den måte refortolker utøveren noe som for de fleste andre har et helt motsatt forhold til; smerte gjør faktisk vondt, men mange utøvere lærer seg til å like smerte.

- Uttrykket ”vinnerskalle”, har det egentlig noe for seg?

- For meg som driver mye med mental trening, har uttrykket mening. Vinnerskaller kan jo også brukes ikke bare på de aller beste, men også på noen som er på vei mot noe større. Det å vinne over seg selv, er også å vinne og en smart måte å jobbe mentalt på når man er på vei opp, sier Frode Moen, som også har erfaring fra jobben som landslagstrener i kombinert og hovedtrener for Granåsen Skiteam.

Dette sier topp-utøvere og trenere

Vi stilte fem personer som har bred erfaring fra toppidretten to spørsmål om vinnerskallen:

1) Hvordan vil du definer en vinnerskalle?
2) Hvordan ser din vinnerskalle ut?

Her er svarene:

 

Frode Estil –
ex-langrennsstjerne med tre VM-gull, to OL-gull og ytterligere seks mesterskapsmedaljer

1) Jeg liker egentlig ikke uttrykket vinnerskalle, men jeg tenker like fullt det må være å kunne grave frem det lille ekstra i konkurranser, være best når det gjelder og å kunne sjalte ut forstyrrende faktorer.
2) Jeg var i stand til å yte det lille ekstra når det gjaldt som mest. Jeg søkte profesjonalitet mot oppgavene uten at langrenn var hele livet. Jeg konkurrerte fordi det var artig og var nok mer avslappet i forhold til det å vinne enn mange av det som sikkert sees på som ”perfekte vinnerskaller”.

 

Christian Berge –
ex-håndballspiller, 63 landskamper, som bundesligaproff - serie- og cupmester og e-cupvinner.  Tok Elverum til cup- og seriemesterskap som trener. Nå Norge-trener med suksess og sølv i det nettopp avsluttede VM.

1) For meg er vinnerskalle en som alltid gjør seg ferdig med en oppgave, ser neste steg og planlegger hvordan den kan løses bedre.
2) Jeg tror jeg kan si at i min vinnerskalle er det bare ett ord som gjelder – ”vinne”. Det var noe jeg fikk innprentet i årene mine i Flensburg. For å klare det handler det mye om å ta steg, ikke være fornøyd med oppnådd resultat. Som for eksempel i VM; jeg var selvsagt glad for at vi klarte å ta oss til finalen og fikk sølv, men jeg vil ha gull!




Thor Hushovd –

profesjonell sykkelrytter i 14 år; verdensmester i U23 tempo (1998) og landevei senior (2010), ti etappeseire og to år grønntrøye-vinner i Tour de France, etappeseire også i Giro d’Italia og Vuelta a Espana. Seks norske mesterskap.

1) En vinnerskalle er en som klarer å ta ut alt når det virkelig gjelder. En vinnerskalle er ikke best på trening, men i konkurranse. En vinnerskalle kan vinne på en dårlig dag, de bare har det med å grave dypt, ta ut alt og være taktisk smarte.
2) Jeg mener min vinnerskalle får frem sulten, iveren når det virkelig gjelder. Da klarer jeg å skjerpe alle instanser i kroppen og hodet mitt. Når disse fungerer sammen, får jeg frem vinnerskallen i meg. Det spesielle mener jeg er at det ikke alltid er mulig, jeg klarer ikke «lure» hodet mitt om jeg virkelig ikke må vinne dette løpet, ikke må ta ut alt, eller kroppen ikke er 100%. Alt må liksom stemme skal jeg få brukt hele vinnerskallen min.


Kåre Ingebrigtsen -
som spiller serie- og cupmester med RBK, proff i Manchester City og med 23 landskamper – som trener ikke minst med suksess i RBK med både serie- og cupmesterskap.

1) En som er 100 prosent dedikert overfor målsettingen og som gjør jobben som skal til for å lykkes. I lagspill tenker vinnerskallen konstruktivt og beholder fokus selv om forutsetningene (kampbildet) endrer seg.

2) Min vinnerskalle, forhåpentligvis som i svaret overfor… Erfaring har gjort at jeg beholder roen selv om kampbildet endrer seg. I tillegg er jeg på stadig søk etter å bli bedre.

Atle Kvålsvoll -
ex-proffsyklist med blant annet seks Tour de France-deltagelser og seier i etapperittet Tour of Sweden (1989). Tidligere landslagssjef og personlig trener for Thor Hushovd. Nå sportssjef for konti-laget Team Sparebanken Sør.


1) Vinnerskalle er en utøver som når det hele skal avgjøres klarer å hente frem det som egentlig ikke er der.  Vinnerskaller tenker ofte enkelt, og det er vanskelig.
2) For meg handlet det om å sette seg hårete mål, som utfordret meg utenfor min komfortsone – og så å tørre å gå helt og fullt for å nå dette målet.



Og her er fire kvinner som har gitt mange eksempler på at de virkelig har vinnerskalle. Sitatene er hentet fra boken ”Vinnerskaller” av Arne Jørstad Riise, Bjørge Stensbøl, Anne Marte Pensgaard

Skiskytter Liv Grete Skjelbreid -
har åtte VM-gull, fra OL to sølv og én bronse og i verdenscupen 22 seire.

”Du må inn i ditt indre vinnermodus. Det handler om kroppsspråk og øyekontakt. Du må være trygg på deg selv foran en konkurranse. Da viker du ikke unna når du møter konkurrentenes blikk.”    

Langdistanseløper Ingrid Kristiansen -
tok fire VM-gull og tre bronse; i EM ett gull og én bronse. 28 NM-titler, åtte av dem i langrenn, to kongepokaler; satte fem verdensrekorder i baneløp.

”Jeg turte å drømme og lytte til intuisjonen min. For å bli god må du være nysgjerrig på hvor langt du kan nå. Du må tørre å sjekke grensene dine, hvis ikke vil du aldri få vite hvor de går.”

Terrengsyklist Gunn-Rita Dahle Flesjå -
med OL-gull i Athen (2004), fire gull og tre sølv i VM rundbane; i maraton seks VM-gull; 26 verdenscupseire og fire sammenlagttitler i verdenscupen.

”I toppidrett er det ørsmå marginer som skiller gull og sølv. Derfor har vi satt alt i system og er ekstremt fokusert på detaljer. Mange kan vinne noe stort en gang, det vanskeligste er å gjenta det. Du må kunne nullstille deg etter hver seier og fokusere på nye.”

Golfspiller Suzann Pettersen -
nummer to på verdensrankingen høsten 2009 og våren 2011; 15 seire på den amerikanske LPGA-touren, inklusive to seire i majorturneringer. Syv seire på Ladies European Tour.

”Når verdens raser rundt meg, har jeg hvilepuls. Når presset er som størst på banen, har jeg en total indre ro. Det er en følelse av å kunne drepe med blikket fra et rolig sinn. Jeg har lært meg å elske disse situasjonene.”


Vinnerskallen til hverdagsbruk…


Vinnerskall-egenskapene er ikke noe bare toppidrettsutøvere har nytte og glede over. Det kan også være til viktig hjelp for idrettsutøvere på langt lavere nivå, slik som Frode Moen pekte på. Og vinnerskallens verktøy kan være god å ha også i hverdagen.
Atle Kvålsvoll poengterer for eksempel evnen til å ta beslutninger uten å nøle, ikke være redd for at det i ettertid kanskje vil vise seg at det var en feil beslutning. Frode Estil nevner hverdagssituasjonen hvor ting blir liggende ugjort, uten at man blir distrahert, holder kortsiktig fokus og løser oppgaver i tur og orden. Thor Hushovd etter sin karriere kobler på vinnerskallen når han skal avgjøre om ting er fornuftig å gjøre eller ikke. Svaret om jeg gjorde rett, kommer nå ikke i form av en førsteplass, men i opplevelsen beslutningen ga.

Så mon tro om ikke toppidrettens basisteknikker som avspenning og visualisering og mentale ferdigheter som selvtillit, spenningsregulering, motivasjon, konsentrasjon og evnen til å mestre stress er ting som vi ”vanlig dødelige” også kan ha god bruk for – både på arbeidsplassen og på hjemmebane…

TEKST: Tore Sæther / Avantas Aktiv