Vintersykling – piggdekk er løsningen

temp

Publisert: 10.12.2015

Om du egentlig er glad i å sykle, er det ikke vanskelig å skaffe seg motiver for å la sykkelen stå på stallen i vinterhalvåret: Det er surt og kaldt, det er lett ”å tryne”, og det er trafikkfarlig.

 For å nulle ut den siste motforestillingen; det er noe som heter piggdekk, og da er du adskillig tryggere både i stor trafikk og i lite trafikerte strøk, eller hva Atle Kvålsvoll, ex-proffsyklist, trener for mange kjente toppsyklister (Thor Hushovd ikke minst), og daglig leder i Avantas Aktiv:

 -  Piggdekkene gjør at sykkelen sitter utrolig bra, spesielt på hardpakket snø  og is. Piggene gjør at du har godt feste både når du tråkker, styrer og bremser. I løssnø oppfører sykkelen seg nesten likt enten du har sommer- eller piggdekk, sier Kvålsvoll.

Ekstra årvåkenhet

- Men det kreves nok en ekstra grad av årvåkenhet når man sykler på vinterføre – på samme måte som om man kjører bil. Piggdekkene kan fort gi litt falsk trygghet. Det er ingen tvil om at sykkel på vinterføre med piggdekk aldri så mye er mer ømfintlig for brå manøvre.



Det er viktig at piggene sitter på hele dekkets bredde, sier Atle Kvålsvoll.


- Hva med å montere / skifte piggdekk; er det like greit som vanlige dekk, eller bør man søke faghjelp?

- Jeg mener at det er noe de fleste kan ordne selv. Generelt kan man si at piggdekkene er litt mindre medgjørlige fordi gummien er hardere enn på sommerdekk. Men det er vel egentlig slik at det er større forskjell på vinterdekk-modellene enn mellom sommer- og vinter-/piggdekk, sier Kvålsvoll og legger til:

Den optimale løsningen

- Den optimale løsningen, som stadig flere velger, er å ha et hjulsett med sommerdekk og ett med piggdekk.

Når det gjelder antallet pigger får Kvålsvoll støtte av Roger Olsen, ansvarlig for sykkelverkstedet i sportsbutikken Axel Bruun i Trondheim: Det lønner seg ikke å satse på dekk med færrest pigger, selv om de er billigst. Billigdekkene med færrest pigger har også dårligere dekkmønster og dårligere sliteevne.

Ikke spar på piggene

- Vi selger rett og slett ikke piggdekk med lite pigger, sier Olsen og viser oss eksempel på dekkene de selger; et bredt offroad-dekk med 294 pigger og et smalere hybriddekk med 240 pigger.


Roger Olsen, ansvarlig for sykkelverkstedet i sportsbutikken Axel Bruun i Trondeim, med en splitter ny off road’er han nettopp har satt piggdekk på.

 

- Det sies at piggdekkene trenger innkjøring på barmark. Stemmer det?

- Ja, det er lurt å gjøre, på samme måte som piggdekk på bil. Rolig sykling på barmark, gjerne tre-fire mil, gjør at piggene fester seg ekstra godt. La gå at det er tyngre å sykle med slike dekk på snøfrie veier, men det er verdt det for at piggdekkene skal leve lengst mulig, sier Kvålsvoll.

Mindre luft

- Hva med luftmengden i piggdekkene, Roger Olsen?

- Det bør være litt mindre i vinterdekkene, for å få bredest mulig gripeflate og best bruk av alle piggene. Som en tommelfingerregel anbefaler vi at man skal fylle dekkene med mellom 30 og 40 pund luft.

- Til slutt, Atle Kvålsvoll, hva med deg og piggdekksykling om vinteren…?

- Det er ikke rare greiene, gitt. Jeg må virkelige tenke meg godt om, så lenge siden er det – minst ti år…

Tekst og foto:
TORE SÆTHER / Avantas Aktiv
 

PS!
Apropos surt og kaldt, langt unna sommerføre og unnskyldninger i kø for ikke å  bruke sykkelen. Her er en video som Vesterålen Sykkelklubb har lagt ut på Youtube. Klubbens aktive utøvere legger om til piggdekk på sine MTB-sykler om vinteren og kjører landeveistreninger med flatintervaller, ruller og bakkedrag. Vær ingen hindring

https://www.youtube.com/watch?v=b65-ZLa13po