Klart for en måned med det aller viktigste av det uviktige…

temp

Publisert: 05.06.2014

Fotball er det viktigste av alt som er uviktig. Uttalelsen har mange varianter og er servert av store og små fotballkjendiser. I disse dager er det uviktige igjen super-viktig. Verden retter søkelys mot Brasil; det er VM-sluttspill!

Fotball er det viktigste av alt som er uviktig. Uttalelsen har mange varianter og er servert av store og små fotballkjendiser.  I disse dager er det uviktige igjen super-viktig. Verden retter søkelys mot Brasil; det er VM-sluttspill!

 For fire år siden, helt nøyaktig 11. juli, ble Andres Iniesta fotballhistorisk. Han scoret VM-finalens eneste mål. Spania vant sin første VM-tittel. Nederland tapte igjen.

Denne artikkelen er hentet fra kapittelet ”Framtidas fotball” i boken ”Det viktigste av alt det uviktige”, en samtalebok med Drillo og Nils Arne Eggen ført i pennen av Otto Ulseth. Utgangspunktet er VM-finalen i Johannesburg for fire år siden.

 

”Det var Iniesta som scoret, fire minutter før straffesparkkonkurranse alle begynte å se for seg, etter en kontring som startet med at Nederland ble snytt for en opplagt corner. Den målgivende kontringa ble nesten stoppet av nederlenderne ved minst tre anledninger.

Med andre ord: Det var små marginer. Men hvem husker vel det i ettertid. I fotball er  marginene små. I dette tilfellet vil vi huske to ting: 1) Spania vant, omsider. 2) Nederland tapte, igjen – nærmere bestemt sin tredje VM-finale.

 Arjen Robben hadde vært alene med keeper i ordinær spilletid. Casillas reddet mesterlig, med skotuppen. Fabregas hadde en tilsvarende opplevelse etter at han kom inn.”

 ”Etterpå reiste trenere og fotballanalytikere fra hele verden hjem for å analysere VM-sluttspillet. Hadde vi sett noen nye tendenser? Var fotballen på vei i en ny retning?”

 ”I 40 år har de begge (Drillo og Eggen) for eksempel ment at soneforsvar er det overlegent beste, enda mange av de beste lagene har spilt markeringsforsvar. Nå spiller alle sone.

De spår fortsatt at fotballen vil utvikle seg i retning enda hurtigere spill fremover – ”mer gjennombruddshissig” – ”enda hurtigere spill i lengderetningen” eller, som de nå har begynt å kalle det, mer ”fremoverfotball”.

 

 

 

 

”DRILLO: Jeg synes fortsatt det må være vanskelig å argumentere for bakoverfotball. Jeg har ikke sett at det har vært lurt i dette mesterskapet heller. Som alltid er det de lagene med litt dårligere spillere som er best strukturert. Det er nødvendigvis sånn det må være; de må maksimere effekten av organisering og struktur. Er det ikke sånn i andre idretter også? Det er vel ikke nødvendigvis de beste som utvikler idretten? Var høydehopperen Dick Fosbury den beste før han fant opp ”fosbury flop”?  Var skihopperen Jan Boklöv den beste før han begynte med v-stil, eller langrennsløperen Bill Koch før han begynte å skøyte?

NILS ARNE: Det er fortsatt fullt mulig å slå individuelt bedre lag gjennom kollektiv samhandling. Og det vil som alltid lønne seg å være fremoverretta i spillet sitt.”

   

 

 

OTTO ULSETH startet i 2006 sammen med Atle Kvålsvoll TotalConsult Trening, i dag Avantas Aktiv. Han har skrevet flere bøker, blant annet om fotball, har vært trener på eliteserienivå og er UEFA-sertifisert trener.

 

PS!
Om ikke lenge får vi se om de som feirer den største VM-triumfen i Brasil er lag med individuelt overlegne spillere eller mannskap som er på topp når det gjelder kollektiv samhandling.

13. juni møtes finalistene fra 2010 i det som er åpningskampen i gruppe B i årets VM. For fire år siden vant Spania både fordi laget hadde marginene på sin side, men også fordi Spania var det laget som hadde de beste spillerne i nesten alle posisjoner.

Hvilken kamp blir det på Arena Fonte Nova, mon tro? Får Nederland revansje?

 PS2!
Helt til slutt en vennlig liten påminnelse; kroppen – selv hos fotballinteresserte - tar ikke hensyn til at det er fotball-VM og tv-sendinger i timevis hver eneste dag.
Gi derfor ikke slipp på dine gode trimvaner. Det kan bli veldig tungt å hente seg inn om du lar måneden fra 12. juni til 13. juli bli bare en ”tilskuermåned”…