Ikke glem mellommåltidet!

temp

Publisert: 27.09.2018

Tidsklemma er et kjent fenomen for de aller fleste. Både barn og voksne trenger mat før trening og andre fritidsaktiviteter etter en lang dag i barnehage, på skole eller jobb.

Når en deilig sommer er over er det for mange litt godt å komme tilbake til hverdagen. Da er det også viktig å finne tilbake til de gode vanene fra før sommeren. Lange skoledager etterfulgt av fritidsaktiviteter kan være krevende for barn og unge, spesielt siden de også vokser. Linn Anne Bjelland Brunborg er leder for ernæring og sunnhet i Orkla Foods Norge. Hun er veldig opptatt av å etablere gode vaner, uten å gjøre det for komplisert.

– En god matpakke på skolen er viktig, men ikke glem det viktige måltidet mellom skole og trening, sier Linn Anne.

- Dette måltidet er selve resepten på ny energi, bedre konsentrasjon og gode prestasjoner etter en lang dag. Motivasjonen for og utbyttet av ettermiddagsaktiviteter blir mye større med energinivået på topp, forklarer hun.


Linn Anne Bjelland Brunborg, leder for ernæring og sunnhet i Orkla Foods Norge.
Foto: Orkla Foods Norge

Tar med vaner hjemmefra

Forskning viser at barn tar med seg matvaner fra barndomsårene inn i voksenlivet, og viderefører disse til sine barn igjen.

– De siste årene har nordmenn blitt flinkere til å spise sunt. Sukkerforbruket er redusert med hele 15 kilo i året siden 90-tallet. Samtidig vet vi at barn tar til seg vaner fra hjemmet, både med hensyn til hva de spiser og hvor ofte de spiser. Riktig kosthold vil påvirke barnas prestasjoner på skole og trening. Derfor er gode matvaner en fantastisk gave å gi til barna, forklarer Linn Anne.

Enkelt og effektivt

– Mange blir stresset av kreative tips om bugnende matpakker med hjemmebakt brød og stjerneformede agurker. Matpakker og mellommåltider trenger ikke å være avanserte for å gi god effekt. Ferdig kuttede grønnsaker som kålrabi og gulrøtter kan ligge klart i kjøleskapet. Pizzasnurrer i fryseren eller en wrap med makrell i tomat og litt salat smaker også godt på vei til neste aktivitet. En banan eller et eple er også greit å ta med seg i farten, sier Linn Anne.

– En grov brødskive med leverpostei gir god påfyll av energi og jern, som bidrar til å redusere tretthet. En paprikaring på toppen eller et glass appelsinjuice ved siden av er ikke bare pynt og farge, men gir tilskudd av C-vitamin som øker jernopptaket i kroppen. Det viktigste er at barna får i seg ekstra energi før de tar fatt på ettermiddagsaktivitetene, avslutter en engasjert Bjelland Brunborg. Dette gjelder selvsagt oss voksne også.

Teksten er skrevet av Orkla Foods Norge, som samarbeider med Avantas Aktiv for å fremme helse og sunn livsstil som en verdi blant sine ansatte. Foto: Orkla Foods Norge