Kan du stole på treningsklokken?

temp

Publisert: 29.04.2019

For en del år siden var det enkelt: Pulsklokke var for de som trente systematisk og seriøst, mens skritteller var passelig for mosjonistene. I dag er det bredt utvalg apper, klokker og aktivitetsmålere som gir deg masse informasjon om puls, kalorier, skritt, aktivitet, søvn og aktivitet. Men kan vi stole på dem?

 

Det spørsmålet har også forskerne ved Aberystwyth University i Wales stilt seg, og de har gått systematisk til verks. Testen ble utført på oppdrag for BBC og er omtalt av NRK. Deltakerne måtte først gjennomføre en test av maksimalt oksygenopptak ved å ha på seg en oksygenmaske mens de gikk og løpte på en tredemølle i ti minutter, deretter tok de den samme testen med tre av de mest populære aktivitetsmålerne på markedet.

Resultatene viste store forskjeller, spesielt når det gjaldt forbrenning av kalorier. Den ene måleren viste 50 % høyere forbrenning ved gåing enn det som faktisk var tilfellet, mens to andre viste lavere energiforbruk enn det som ble målt på oksygentesten.

Felix Breitschädel jobber med idrettsteknologi i Olympiatoppen, og forteller til NRK at han har ulike erfaringer med aktivitetsmålere og pulsklokker:

- Utfordringen med å beregne et nøyaktig energiforbruk, er at man må helst vite om kjønn, vekt, maxpuls, aktivitetsnivå og aktiviteten selv sier Breitschädel, og tar frem følgende eksempel:

– Det var ei dame som satt i sofaen og strikket en genser. Aktivitetsklokken registrerte et bevegelsesmønster som tilsvarte gåing. Den registrerte dermed at hun hadde gått ti tusen skritt, til tross for at hun hadde sittet stille.

Han mener det beste uansett er å bruke et pulsbelte, fordi dette vil gi et mye riktigere bilde av aktivitetsnivået.


Felix Breitschädel Foto: Olympiatoppen

Foreløpig konklusjon er altså: Nei, man kan ikke nødvendigvis stole på treningsklokken. Men gjør det egentlig noe?

Martin Svarva i Avantas Aktiv har testet mange modeller på markedet, og får også jevnlige tilbakemeldinger mange av Avantas Aktivs brukere som benytter ulike apper og klokker når de trimmer. Han er delvis enig med Breitschädel, men mener samtidig at klokka ikke trenger være 100 % nøyaktig for at du skal ha glede av den.

- Det aller viktigste er at man tenker litt gjennom hva man skal bruke klokka til. For den som bruker klokka for å motivere seg selv til å være litt mer aktiv i hverdagen, er det ikke nødvendig med helt presise målinger. Da er det nesten bedre å ha en rimelig modell som måler noen få enkle parametere som for eksempel kaloriforbruk og skritt.

- Så lenge man bare sammenligner med seg selv, så vil jo feilmarginen være den samme hele tiden. Selv om målingene kanskje er litt unøyaktige, så er hovedpoenget å se om du har vært mer aktiv i dag enn du var i går. Da mener jeg det ikke har noe å si om klokka sier du gikk 2000 skritt mer enn i går selv om det egentlig bare var 1500, sier Svarva.


Martin Svarva Foto: Berre

Samtidig anbefaler også han å bruke pulsbelte dersom du vil ha nøyaktige målinger:

- Klokka jeg bruker kan måle pulsen både direkte på håndleddet og med pulsbelte. På min modell er det i hvert fall ingen tvil om at pulsbelte er mye mer presist. Jeg vil nesten si at du ikke kommer utenom pulsbelte hvis du vil følge litt ordentlig systematisk med å pulsen din, sier Svarva før han oppsummerer:

- Alt handler om hva som motiverer deg. Finn ut hva du ønsker å bruke klokka til, og velg ut fra det. Les gjerne litt tester på nett, eller spør på Facebook hvilke erfaringer venner og bekjente har med en gitt modell du vurderer, men husk: Det som passer for andre trenger ikke vær rett for deg.

 

Velg den klokka som passer til ditt bruk

Kilde: NRK