Minus 33 kilo – alt går lettere

temp

Publisert: 24.01.2017

- At vi ble kunde hos Avantas Aktiv i fjor vår, kom som bestilt for meg og ble en viktig faktor for at jeg la om livsstilen min.

Det sier Grete Gustavsen, økonomimedarbeider og Nidar-ansatt i over 40 år. Rune Stokdal, prosjektleder i samarbeidet mellom Nidar og Avantas Aktiv, legger ikke skjul på at han er imponert over den forvandlingen som har skjedd med kollega Grete. (Bildet over.)


60-årige Grete spilte håndball i Lade IL til knærne satte en stopper for den aktiviteten:

- Da var jeg ca. 30 år. Jeg spilte litt bedriftshåndball og forsøkte meg ett års tid på treningsstudio, men syntes ikke det var noe for meg. Så sluttet jeg helt. Ingen fysisk aktivitet i det hele tatt – inntil i fjor, forteller Grete.

Solid overvektig

Med stillesittende arbeid og null fysisk aktivitet i tillegg til en forkjærlighet for gode kaker, det måtte bære galt av sted:

- Jeg var solid overvektig, ja. Jeg skjønte at jeg måtte gjøre noe. I fjor vår tok jeg derfor kontakt med en akupunktør og la også om kostholdet. Så kom Avantas Aktiv inn i bildet, perfekt timing for meg, sier Grete.

Hun er ingen supertrimmer, men går flere ganger i uken, alt fra en halvtime til en og en halv time. Kostholdet er radikalt lagt om. Slutt med pasta, ris og poteter. Og kake til kaffen, det er det bare på lørdager. Tøft?

 - Nei, da. Det har gått greit, selv om ”nei” til kaker har vært en liten utfordring, smiler Grete.

I dag er Grete over 30 kilo lettere enn da hun startet sitt ”nye liv”:

- Alt går så mye lettere. Og når jeg skal kjøpe klær, er det artigere å prøve ting i størrelse 40 enn i 48. Blir i bedre humør også av det, sier Grete Gustavsen.

    

Fabrikksjef Anders Greiff og prosjektleder i samarbeidet med Avantas Aktiv, Rune Stokdal, tester ut noe av utstyret i Nidar’s nyoppfriskede og godt utstyrte treningsrom. 

Målsetting; redusere sykefraværet

 Økonomiarbeider Grete har fått en bedre liv, og fravær fra jobben på grunn av sykdom, det har hun vært forskånet for – selv i sitt ”tidligere liv”:

- Jeg tror det er rundt fem år siden sykdom har holdt meg borte fra jobb.

Det er ikke situasjonen for alle hennes kolleger på Nidar. Fabrikksjef Anders Greiff forteller at det var høyt sykefravær som gjorde at han gikk i dialog med Avantas Aktiv:

- Vi hadde forsøkt flere ting uten å få den ”droppen” i sykefraværet som vi hadde håpet. Da  Avantas Aktiv kom på banen, var jeg klar til å prøve noe annet.

- Jeg innrømmer at jeg var litt skeptisk til dokumentasjonen om redusert sykefravær fordi det ikke gjaldt så mange bedrifter av vår type. På den annen side var det lite å risikere. Det skal ikke mye til av redusert fravær for å forsvare kostnadene med å være kunde hos Avantas Aktiv, sier fabrikksjefen.

Og selv om målet med å få med 70 prosent av de ansatte ikke helt er nådd – det ligger på drøyt 65 prosent deltagelse, så har sykefraværet gått ned det siste året.

  

Nidar-gjengen etter ei tabata-økt i forrige uke. Foran Ingunn Tangen og Rune Stokdal. I midten f.v.: Grethe Sandstad, Elin Rønning, Elena Alina Irimia, Jette Kambestad og Wenche Eriksen. Bak f.v.: Hilde Bøgseth, Jan Ivar Krogh og Kari Paulsen.

Bedre treningsfasiliteter på jobben

 - Avantas Aktiv-programmet er helt klart en viktig del av det. Vi har totalt sett redusert sykefraværet fra 2015 til 2016 med 1,5 prosent. For medarbeiderne i produksjonen er tallet 2,4 prosent, sier Greiff og legger til:

- Vi har jobbet målrettet med reduksjon av sykefravær i flere år. I 2016 gjorde vi flere grep, det å gå inn en avtale med Avantas Aktiv var ett av tiltakene våre. Vi har tro på at Avantas Aktiv- programmet har vært en medvirkende årsak til nedgangen i sykefraværet.

 I Nidar-lokalene på Strindheim har man også investert i flere nye apparater og flyttet treningsrommet til større lokaler.

- Det blir brukt, forsikrer prosjektleder Rune. – Det er folk i treningsrommet både før og etter jobb. Også i matpausen er det noen som trener.

Dette ble bekreftet også senere samme dag som vi var på Nidar-besøk. Da hadde Rune invitert til tabata-økt (sirkel/styrketrening). Ni var med på økta – i tillegg til Avantas Aktiv-sjef Atle Kvålsvoll.

 Heidi Onsøien (t.h.) har tatt vel imot samarbeidet om bedriftstrening som arbeidsgiveren har med Avantas Aktiv. Lagleder Wenche Eriksen synes Heidi har all grunn til å være stolt av trimmingen hun gjennomfører.


1000 poeng et mål

Mens Grete Gustavsen har en jobb med mye stillesitting, men med regulert arbeidstid, er situasjonen for Heidi Onsøien og Wenche Eriksen en helt annen. De to jobber i produksjonen, skiftarbeid og med mye gåing og ståing.

- Jeg har vært positiv til samarbeidet med Avantas Aktiv fra første dag. Det har fungert som motivasjon til å røre seg mer, sier Heidi. 61-åringen fra Buvika har jobber i snart 20 år i Nidar-produksjonen – nå i New Energy-linja - og selvsagt da også medlem av laget New Energy i Avantas Aktiv-programmet.

- Trimmen min er for det meste gåing. Hjemme har jeg i tillegg en ergometersykkel. Jeg merker at den økte aktiviteten gjør meg godt. Alt blir så mye lettere. Og så blir jeg også motivert av konkurransen. 1000 poeng er et mål som jeg skal klare hver måned, sier Heidi og får skryt av sin lagleder Wenche:

- Du er en racer, Heidi, og har all grunn til å være stolt av deg selv.


Laglederjobben er motiverende

Også laglederen snapper 1000 poeng hver måned:

- Men for meg er ikke Avantas Aktiv nødvendig for at jeg skal holde meg i fysisk aktivitet. Jeg har alltid vært aktiv; går turer, er på treningssenter, går på ski og sykler – kort sagt gjør alt som er artig. Det er likevel viktig å delta i dette opplegget. Som lagleder kan jeg bidra til at kolleger blir litt aktive, og det motiverer meg. 

- Jeg passer også på å bruke dagboka og tar mine månedlige 1000 poeng. Det skulle bare mangle – som lagleder, sier Wenche Eriksen.

 Tekst og foto:
TORE SÆTHER / Avantas Aktiv